Žena si od moře přivezla nakažlivou nemoc. Pozor, rychle se šíří, varuje lékař

Na víkendový pobyt u moře nebude v dobrém vzpomínat žena z chorvatského Splitu. Když se vrátila domů, všimla si, že se jí na rtu udělala nepatrná červená tečka. Ta se ale velmi rychle zvětšovala, a tak žena vyhledala odborníka, napsal web 24sata.hr.

Kožní lékařka zjistila, že jde o impetigo, tedy bakteriální streptokokovou infekci povrchové vrstvy kůže. "V okolí Splitu, ale nejen tam, bylo letos v létě zaznamenáno velké množství pacientů s tímto kožním onemocněním," sdělila portálu lékařka Gordana Bubičić-Bajeková.

Infekce se podle ní nejčastěji vyskytuje u dětí, ale v posledních týdnech v Chorvatsku přibývá dospělých, kteří přicházejí do ordinací kožních lékařů s podobnými obtížemi.

[chooze:article;value:566069]

​Obvykle se vyrážka objeví na kůži kolem úst a nosu nebo na obličeji, ale může se rozšířit i na další části těla. To potvrdila i pacientka ze Splitu. "Nevím, jestli je to ložním prádlem v bytě, kde jsme o víkendu bydleli, nebo mořem," napsala na sociální síti s tím, že u jejich přátel se následně objevily stejné příznaky.

"Mám strupy na bradě a na těle, dalšího kamaráda kolem rtu, třetí na zádech. Také jsem dostal horečku a všechno svědí," potvrdil jiný uživatel.

Jedná se o nemoc způsobenou bakteriemi. Impetigo je vysoce nakažlivé a rychle se šíří především v kolektivech, a to i v těch ne příliš početných. Projevuje se puchýřovitou, strupovitou vyrážkou a často se léčí antibiotiky.

V současné době se navíc v některých částech této oblíbené dovolenkové destinace velmi rychle šíří covid-19. Všeobecná nemocnice v Zadaru zaznamenala za poslední týden náhlý nárůst počtu pacientů s covidem. V posledních dnech bylo v nemocnici hospitalizováno přes 20 pacientů, informoval web Zadarski List.

Menší epidemii řešili turisté v Chorvatsku také loni. Deník Daily Mail uvedl že více než dvě desítky německých turistů se tam tehdy nakazily průjmovým onemocněním, které způsobují parazité nazvaní kryptosporidie. Podle odborníků byla nejpravděpodobnějším zdrojem infekce u nakažených Němců voda z bazénu.

Štáb televize Nova cestoval po Chorvatsku a zmapoval, na co si dát pozor (7/2024): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.