Západ převálcují Asiaté, Ukrajinu mezi nás nikdy nepřijmeme, věští Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu vystoupil se svým tradičním letním projevem v rumunském městě Baile Tusnad. V něm řekl, že Ukrajina nikdy nenaplní své sny a nestane se členem Evropské unie nebo NATO, píše web 24.hu. "My Evropané na to nemáme dost peněz," prohlásil.

Evropská unie přitom s Ukrajinou koncem minulého měsíce zahájila rozhovory o členství. "Unie se musí vzdát své identity politického projektu a stát se ekonomickým a obranným projektem,“ zdůraznil Orbán podle webu Voice of America.

Ve své řeči, která je vždy středobodem programu největšího festivalu maďarské menšiny v Rumunsku, dále podotkl, že Západ ztrácí moc. "Během dlouhých desetiletí, možná staletí, se stane dominantním středem světa Asie," prohlásil Orbán a za budoucí velmoci označil Čínu, Indii, Pákistán a Indonésii. "A my ze Západu jsme tam postrčili i Rusko," dodal.

[chooze:article;value:566662]

Pozice Ruska je podle něj na rozdíl od pozice Západu ve světových záležitostech racionální a předvídatelná. Uvedl také, že Rusko v posledních deseti letech prokázalo ekonomickou flexibilitu a vliv v mnoha částech světa získalo mimo jiné tím, že výrazně omezilo práva LGBTQ+.

Orbán, jehož země od 1. července předsedá Radě EU, se od ostatních unijních představitelů odlišuje v tom, že usiluje o vřelejší vztahy s Pekingem a Moskvou. Evropské špičky ho tak začátkem měsíce ostře zkritizovaly za to, že se sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle právních služeb EU tím navíc porušil unijní smlouvy, a Maďarsku tak hrozí sankce.

Evropské špičky ostře odsoudily Orbánovo setkání s Putinem. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.