Pryč z Česka se stěhuje stále více lidí. Láká je jih Evropy i exotický Karibik

Rodina Ochmanových se z Jihlavy přestěhovala na španělské Kanárské ostrovy a domů se vrací už jen v létě na pár týdnů za příbuznými. "Pro nás byl rozhodující prvek počasí. Máme rádi teplo, tak je pro nás Tenerife ideální," řekla TV Nova paní Ochmanová.

Děti tam chodí i do školy "Je to tam lepší, mají tam hodnější učitele, líbí se mi tam víc než v Česku," svěřila se dcera paní Ochmanové, která je s tamní školou moc spokojená. Přiznala ale, že měla potíže s tím, aby si našla kamarády.

Paní Ochmanová chce s rodinou na největším z Kanárských ostrovů zůstat. Žije se jim tam prý lépe. A na ostrově v poslední době přibyly stovky krajanů.

[chooze:article;value:566294]

České komunity vznikají i v daleko exotičtějších destinacích, například v Karibiku. Přibližně stočlenná členská komunita funguje i na ostrově Roatán. "Na Roatánu je poměrně dost Čechů, je tam česká vesnice, životní náklady se velmi podobají těm v Čechách," prozradil Vojtěch Škoda, který na Roatánu částečně žije.

Češi se nejčastěji stěhují do zemí, kde jsou náklady na život podobné těm u nás. Mezi ty se kromě Španělska, kde žije podle odhadů přes pět tisíc Čechů, počítá i Portugalsko nebo Chorvatsko.

"Takzvaným krajanským komunitám se ministerstvo zahraničních věcí věnuje velice pečlivě, máme na to celý odbor," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. "Nemovitosti se v zahraničí stávají mnohem dostupnější než dříve," doplnil Jiří Krátký, zvláštní zmocněnec ČR pro krajany v zahraničí.

Ročně se podle Českého statistického úřadu z republiky odstěhují skoro tři tisíce Čechů a odhadem kolem tisícovky z nich míří žít do prosluněných destinací. Počet takových krajanů se začal zvyšovat zejména po koronavirové pandemii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.