Obliba samoobslužných automatů roste. Lidé v nich seženou potraviny i květiny

Mlékárna nedaleko Roudnice nad Labem. Stačí přijet a mléko si vlastnoručně natankovat. Litr tam vyjde na 20 korun, v obchodě je to o deset korun víc. Platit se dá kartou. "Prodávali jsme ze dvora a vymysleli jsme, že zkusíme automat. Ten se kupodivu ujal," řekla majitelka mlékárny Linda Škodová.

Vlastní automaty se prý zemědělcům vyplácejí. Ušetří za pronájem a nemusejí ani přistupovat na výkupní ceny obchodníků. "Tim, že to máme doma, nemáme to nikde pronajatý," uvedla dále Škodová.

Bez obsluhy se dá koupit zelenina, sýry nebo vejce. Zákazníci ale musejí počítat s vyšší cenou. V obchodě vejce seženete čtyřikrát levněji.

[chooze:article;value:563552]

​Ve vejcomatu zaplatíte za šest kusů vajec 70 korun, za deset kusů přibližně 80 korun. Výhodou je, že si pro ně můžete zajít i o půlnoci. "Raději chodím do vejcomatu než supermarketu, ta vajíčka chutnají prostě líp," tvrdí lidé, kteří využívají tento způsob nákupu.

Novinkou jsou kiosky na vázané květiny a med. Produkty jsou volně přístupné, přesto je prý krádeží minimum. "Jednou jsem našla, tedy spíš nenašla kytku ani peníze. Jinak jsem spokojená," poznamenala provozovatelka kytkomatu Eva Kozlová. S tím souhlasí také provozovatel medomatu Lukáš Obereiter. "Je tam spoléhání na slušnost lidí, že zaplatí. A myslím, že se to daří," řekl.

Zaplatit se dá buď hotově rovnou do kasičky na místě, nebo přes QR kód pomocí bankovní aplikace.

Přímo od farmáře a prakticky v jakoukoli dobu si můžete koupit brambory, maso nebo jogurty. Podobných automatů každoročně přibývá. Raritou je například automat na cherry rajčata v Haňovicích na Olomoucku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.