Kalifornií se šíří zatím největší letošní požár. Evakuovat se musely tisíce lidí

Takzvaný Park Fire je zatím největším požárem, který v letošním létě tento jihoamerický stát zasáhl, informuje agentura AFP. Oheň pohání zdrcující vlna veder a doposud stihl zpustošit 660 kilometrů čtverečních a stále nabírá na síle. Podle státní agentury Cal Fire se jej nedaří lokalizovat, a to navzdory úsilí přibližně 1 600 hasičů.

Šířící se plameny už přiměly úřady k evakuaci celkem 4 000 lidí z měst Cohasset a Forest Ranch a další stovky lidí musely opustit město Chico v okrese Butte, v jehož blízkosti požár ve středu vypukl. Podle úřadů požár zatím zničil 134 budov a značné škody napáchal také v sousedním okrese Tehama.

[chooze:article;value:560544]

„Požár v parku nadále velmi aktivně hoří,“ uvedl ve čtvrtek šerif okresu Butte Kory Honea. Národní meteorologická služba vydal pro region varování v podobě červené vlajky, které platí až do páteční noci. Na pomoc do nejhůře zasažených oblastí už byly vyslány hasičské jednotky z celé Kalifornie.

Deník New York Times uvedl, že policei ve čtvrtek zadržela 42letého muže, kterého podezřívá ze založení požáru. Prokurátor okresu Butte Mike Ramsey podezřelého identifikoval jako Ronnieho Deana Stouta a uvedl, že bude zadržen bez možnosti propuštění na kauci, a to až do soudního jednání, které bylo stanoveno na příští týden.

Okres Butte se nachází asi 100 kilometrů severně od hlavního města státu Sacramento a jen 40 kilometrů od města Paradise, které bylo v roce 2018 zničeno masivním požárem, jenž se zařadil mezi nejsmrtonosnější v historii Kalifornie a vyžádal si 85 obětí.

Kvůli explozivnímu růstu požáru bylo ve městě Paradise opět vyhlášeno varování před evakuací a jeho obyvatelé si na něj znovu bolestně vzpomínají. „Jeho chování bych označil za mimořádné,“ řekl klimatolog z Kalifornské univerzity Daniel Swain a dodal: “To není dobrá věc.“ Jediným pozitivem podle něj je, že požár nesměřuje k žádnému velkému městu.

Sezóna lesních požáru letos zasáhla Kalifornii velmi brzy. V současné době je aktivních 20 událostí. Dalších 40 požárů ohrožuje aglomerace na severu, ve státech Washington a Oregon. Rozsáhlé požáry sužují také Kanadu, zejména obrovský požár, který pohltil velkou část turistického města Jasper v západní provincii Alberta.

Spojení ohně a tornáda vytvořilo neuvěřitelný nástroj zkázy, podívejte se:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.