Ruské a čínské bombardéry u Aljašky. Znepokojuje nás to, přiznal ministr

V aljašské zóně protivzdušné obrany se ve středu vůbec poprvé proletěly čínské bombardéry, které navíc společně s ruskými vzlétly ze stejné základny na severovýchodě Ruska. Ačkoliv je podle agentury AP americké úřady nepovažují za hrozbu, ministr obrany Lloyd Austina přiznal, že tato spolupráce Spojené státy znepokojuje.

"Je to vztah, který nás už dlouho znepokojuje. Především proto, že Čína poskytuje podporu nezákonné a zbytečné válce, kterou vede Rusko na Ukrajině,“ řekl Austin americkým médiím.

Rostoucí vojenské vztahy mezi Ruskem a Čínou vyvolaly obavy jak u spojenců v NATO, tak u států v Asijsko-pacifickém regionu. Spojenci z NATO označili kvůli rozsáhlé podpoře ruské obranné průmyslové základny Čínu za "rozhodujícího podporovatele" ruské války proti Ukrajině.

[chooze:article;value:566621]

Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) podle jeho slov zachytilo dva ruské bombardéry Tupolev Tu-95 a dva čínské bombardéry H-6. Austin také potvrdil, že letouny nevstoupily do vzdušného prostoru Spojených států a dostaly se pouze do vzdálenosti přibližně 320 kilometrů od pobřeží.

Čínské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že čínské a ruské letectvo zorganizovalo "společnou strategickou leteckou hlídku v příslušném vzdušném prostoru Beringova moře". A to jako součást stávající spolupráce mezi oběma armádami, píše web CNN News. Podle ruského ministerstva obrany trvalo cvičení více než pět hodin.

Slovensko se konečně dočkalo. Z USA jim tento týden přiletěly nové stíhačky F-16. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.