Opevněná Paříž. Na olympiádu dohlíží 40 tisíc policistů, hlídkují i vojáci

Žhářské útoky, které ochromily francouzskou železnici, byly pro zemi bezprecedentní. "Následky byly závažné. Děkuji našim hasičům, kteří zasahovali na postižených místech, a zástupcům SNCF, kteří provedou nezbytné práce na obnově sítě," uvedl premiér Gabriel Attal na sociální síti X.

Francouzské zpravodajské služby zahájily okamžité vyšetřování, aby zjistily původ sabotáží. Jejich styl se podle interního zdroje SNCF, jehož citoval deník Le Parisien, podobá tomu, který v minulosti používala krajní levice.

[chooze:article;value:566570]

"Vyšetřování se také zaměří na podezření na škody způsobené organizovanou skupinou a útoky na automatizovaný systém zpracování dat", uvedla v prohlášení pro France 24 pařížská prokurátorka Laure Beccuauová.

"Prvotní informace ukazují, že se útočníci zaměřili na strategické body železniční sítě, což vyžaduje její detailní znalost," upozorňují vyšetřovatelé. Zatím ale nikoho z těchto útoků neobvinili.

SNCF uvedla, že pro další dny výrazně posílí dohled nad železniční sítí. "Mobilizováno je tisíc agentů údržby, aby monitorovali síť v rámci svých prohlídek," citoval vyjádření společnosti Le Parisien. V akci bude také čtyřicet týmů železničního zabezpečení a zhruba padesát dronů.

Ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že k dopadení osob resort vynaložil velké množství prostředků. Zároveň dodal, že sabotáž nebude mít dopad na slavnostní zahájení her.

Zavřené letiště

Bezpečnostní opatření zavedlo letiště EuroAirport na hranicích se Švýcarskem. "Kvůli bezpečnostním důvodům jsme museli uzavřít terminál. Všechny lety byly suspendovány a cestující museli být evakuováni," uvedli zástupci letiště na sociální síti X.

Podle informací AFP byla důvodem uzavírky a následné evakuace nahlášená bomba. "Na letiště byli nasazeni pyrotechnici, aby situaci zkontrolovali," citovala agentura vyjádření prefektury departementu Haut-Rhin.

Žádná větší hrozba se nakonec nepotvrdila a o dvě hodiny později bylo letiště znovu otevřeno. "Postupně se obnovuje letový provoz. Žádáme cestující, aby se obrátili na svou leteckou společnost a vyžádali si informace o svém letu," napsali zástupci letiště.

Přísná bezpečnostní opatření: Zákaz aut a uzavřený letový prostor

Francouzské hlavní město výrazně zpřísnilo svá bezpečnostní opatření. V ulicích bude nasazeno zhruba 45 tisíc policistů. "Doplní je také odstřelovači, kteří zaujmou svá stanoviště na střechách budov," upřesnil pařížský prefekt Laurent Nunez pro portál Capital. Dle bude k dispozici i dva tisíce soukromých agentů a tisíc městských strážníků.

Od odpoledních hodin platí ve Francii i rozsáhlá dopravní omezení. "Nebude tolerován žádný provoz vozidel s výjimkou bezpečnostních, záchranných a zásahových složek," uvedlo pro Capital policejní ředitelství.

[chooze:article;value:566526]

Během slavnostního zahájení letních olympijských her bude uzavřený také letový prostor nad Paříží. Podle portálu Euronews bude toto nařízení platit od 18:30 do půlnoci. Letecké společnosti s předstihem zrušily lety.

Žhářské útoky těsně před olympiádou. Francouzská doprava je ochromená (07/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.