Obama podpořil Harrisovou. Už jí pomáhá s kampaní

Začátkem tohoto týdne jsme s Michelle zavolali našemu naší přítelkyni Kamale Harrisové. Řekli jsme jí, že si myslíme, že bude fantastickou prezidentkou Spojených států a že má naši plnou podporu. V této kritické chvíli pro naši zemi uděláme vše pro to, aby v listopadu vyhrála. Doufáme, že se k nám připojíte," vzkázal Obama na sociální síti X.

Obama byl do pátku jedním z mála vysoce postavených demokratů, kteří Harrisovou dosud veřejně nepodpořili. Soukromě tak již dříve učinil a spolupracuje s ní na předvolební kampani. Nabídl jí své zkušenosti z dvojnásobného úspěšného tažení do Bílého domu uvedly zdroje NBC.

S veřejnou podporou údajně čekal na vhodný okamžik, který by Harrisové co nejvíce prospěl. Nechtěl tak učinit například ve středu, kdy Joe Biden pronášel svůj projev k národu. Harrisovou pravděpodobně podpoří i svou přítomností na akcích po jejím boku.

[chooze:article;value:566248]

​Program kandidátky Demokratické strany Kamaly Harrisové je nabitý, celý čtvrtek strávila v Texasu, aby se večer vrátila do Washingtonu, kde se podle CNN sešla s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Vyjádřila neochvějnou podporu Židovskému státu, ale vyjádřila také vážné znepokojení nad utrpením lidí v Gaze, ke kterému nehodlá mlčet. Její postoj je v intencích prezidenta Joe Bidena, který se s izraelským premiérem setkal o několik hodin dříve, ale tón Harrisové ohledně Gazy a příměří byl mnohem ostřejší.

[chooze:article;value:566146]

​​Harrisová také ve čtvrtek podle webu Newsweek řekla, že je připravená utkat se s Donaldem Trumpem v televizní debatě 10. září, jak byla naplánována ještě s odstoupivším Joe Bidenem. Trump se o duelu před kamerami hodlá bavit, až Harrisová získá oficiální nominaci demokratů.

Kandidát Republikánské strany Trump tak nabitý program jako Harrisová nemá. Na příští dny má naplánovanou pouze jednu předvolební akci, více jich má na programu naopak jeho případný viceprezident J. D. Vance.

Také Trump se sejde s Netanjahuem, se kterým má schůzku v pátek na Floridě. Konflikt na Blízkém východě je totiž jedním ze stěžejních témat letošních prezidentských voleb v USA.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.