Inspekce kontrolovala kvalitu slunečních brýlí. Většina z nich neprošla

Při kontrole České obchodní inspekce během dubna a května neprošla drtivá většina kontrolovaných modelů slunečních brýlí. "Kolegové z inspektorátu Ústecký a Liberecký kraj zkontrolovali 89 modelů a z toho jsme zjistili pochybení u 78, to znamená devět z deseti modelů nevyhovělo potřebným ustanovením," informoval mluvčí ČOI František Kotrba.

Nejčastější pochybení se podle inspektorů týkala administrativy. Buď u výrobků chyběl český návod k použití, označení výrobce, nebo potřebný certifikát. Ten je přitom klíčový především kvůli tomu, že při dlouhodobém používání slunečních brýlí bez UV filtru si nenávratně můžete poškodit zrak.

[chooze:article;value:564139]

​V manuálu k výrobku nebo na etiketě by mělo být vždy uvedeno, jak vysokou ochranu sluneční brýle mají. "Na brýlích máte označení, na těch slunečních dostáváte certifikát," řekla vedoucí optometristka firmy Lexum Veronika Halíková.

Štáb televize Nova se byl podívat, jestli jsou sluneční brýle řádně označené i u menších prodejců. U dvou navštívených míst žádné problémy nenašel, brýle byly řádně označené.

Pokud byste si ale chtěli sami ověřit, jestli brýle opravdu nepropouští UV záření, jednoduché to není. "Doma to rozhodně nezjistíte, ale můžete brýle vzít a dojít do optiky, kde vám mohou poradit a přeměřit ty brýle, jestli UV filtr mají," upřesnila Halíková. Nechat si zkontrolovat propustnost UV záření u slunečních brýlí je ale v optikách obtížné, z osmi navštívených v Praze ani jedna přístroj k dispozici neměla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.