Děsivý nedoplatek za plyn nebo elektřinu: Zjistěte, jak se bránit

Najít v poštovní nebo e-mailové schránce vyúčtování za energie nepatří zrovna k těm pozitivním chvílím. Obálku či přílohu s fakturou často otevíráme s notnou dávkou napětí a strachem, zda na nás nečeká nepříjemné překvapení v podobě vysokého nedoplatku.

Co dělat, pokud se naše obavy naplní? Hlavní je nepanikařit, zachovat klid a pečlivě si vyúčtování pročíst.

Při kontrole vyúčtování za energie je zásadní pochopit všechny položky a detaily, které v něm jsou. Podívejte se hlavně na spotřebu – porovnejte tu aktuální s předchozím obdobím a zjistěte, zda nedošlo k výraznému nárůstu. Pokud ano, může to být důvodem vysokého nedoplatku.

Proveďte také kontrolu odečtů měřidel. Někdy se totiž stává, že dodavatel vaši spotřebu odhaduje, což může vést k nepřesnostem. Proto je dobré pravidelně hlásit skutečné stavy měřidel, abyste těmto situacím předešli.

Pokud je ovšem vaše spotřeba opravdu vysoká, měli byste hned jednat a zjistit příčinu. Ať už jde o staré a neúsporné spotřebiče, nesprávné nastavení topení nebo zbytečné plýtvání energiemi. Zvážit byste v takovém případě měli třeba i využití solárních panelů, tepelného čerpadla nebo izolaci bytu či domu.

K úsporám mohou v neposlední řadě vést i drobnější opatření, jako je pořízení úspornějších žárovek, spořičů vody a mnohá další.  

Vysoký nedoplatek za energie: Co dělat krok za krokem

Vysoký nedoplatek za elektřinu nebo plyn vzniká nejčastěji kvůli vyšší spotřebě energií oproti stejnému období v předchozím roce. Dalším důvodem může být snížení záloh v průběhu roku, které pak nestačí pokrýt skutečně spotřebované energie a jejich cenu na trhu. Nedoplatek může vzniknout i chybou, třeba špatným výpočtem vyúčtování, špatným zápisem údajů z elektroměru/plynoměru nebo i kvůli porouchanému zařízení. 

Jestli najdete ve vyúčtování nějakou chybu, máte nárok na reklamaci. I když se pro ni rozhodnete, stejně musíte nejdříve svůj nedoplatek uhradit. Pokud je ale poté reklamace úspěšná, dodavatel vám posléze částku vrátí zase na účet.

Dobré vědět

Pokud máte pocit, že váš plynoměr nebo elektroměr neměří správně, požádejte svého dodavatele o jejich přezkoušení. Jestli se prokáže, že chyba vznikla právě z tohoto důvodu, dojde k upravení vašeho vyúčtování. Ovšem pokud se při přezkoušení závada neprokáže, zaplatíte provedení přezkoušení ze svého.

Nastavte si správně zálohy, budete pak víc v klidu

Abyste se vyhnuli faktuře s vysokým nedoplatkem za energie, nastavte si podle odhadu roční spotřeby odpovídající měsíční zálohy. Průběžné placení vyšších záloh je rozhodně lepší než jednorázová finanční pálka, s níž navíc v rozpočtu třeba ani nepočítáte. Každý měsíc budete prostě platit o něco víc, takže si pak nebudete muset dělat vysokou rezervu na zaplacení nedoplatku při ročním vyúčtování. Mnozí dodavatelé navíc svým zákazníkům umožňují, aby si zálohy nastavili sami, třeba i v průběhu roku, v online klientské zóně. Zvýšit, nebo naopak snížit si zálohy vám tak zabere jen pár minut času.

Na co se často zapomíná: Pravidelné odečty

Poměrně dost lidí podceňuje důležitost pravidelných odečtů měřidel. Pokud necháváte dodavatele, aby odhady prováděl sám, riskujete, že se budete potýkat s nesprávnými údaji o spotřebě. To může vést k vysokým nedoplatkům, ale i k nepřesným zálohám na další období. Pravidelnými odečty se těmhle problémům jednoduše vyhnete.

 Tzv. samoodečet plynoměru a elektroměru je přitom jednoduchý a zvládnete ho sami. Jednou za měsíc se podívejte na stav měřidla a nahlaste ho svému dodavateli (obvykle tak můžete učinit ve svém online účtu v klientské zóně daného dodavatele). Toť vše. Jednoduchá záležitost, která vám ušetří starosti i peníze.

Co dělat, když nemáte na zaplacení nedoplatku za energie

Může se stát, že nedoplatek za energie, který jste dostali, je o dost větší, než byla vaše očekávání a vaše úspory na okamžité vyrovnání dluhu zkrátka nestačí. V takovém případě se zkuste s dodavatelem domluvit na splátkovém kalendáři a rozložení splátek tak, abyste to v pohodě finančně zvládli. Hlavní je věc řešit, s dodavatelem komunikovat, a i když nedoplatek nestihnete včas zaplatit, neznamená to, že vám hned vypnou proud nebo uzavřou přívod plynu. Pamatujte taky na to, že máte možnost zažádat o sociální pomoc v případě, že se nacházíte v tíživé finanční situaci, například formou příspěvku na bydlení.

Nebojte se změnit dodavatele energií

Kromě toho, že se ve snaze vyhnout se vysokým nedoplatkům začnete chovat ve spotřebě energií úsporněji, měli byste také prověřit, zda za energie neplatíte zbytečně víc, než ve skutečnosti musíte. A zda by v takovém případě nepomohla změna dodavatele. Na trhu jich je dnes celá řada a cenové rozdíly v jejich nabídkách a jednotlivých produktech můžou být opravdu velké. Udělejte si proto aktuální přehled, porovnejte si jednotlivé nabídky a třeba zjistíte, že někdo má pro vás nějakou mnohem výhodnější.

 Na celý proces navíc nebudete sami. Porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů vám usnadní online srovnávač, například ten od Ušetřeno.cz. A rovnou vám na základě několika málo údajů pomůže spočítat, zda můžete za elektřinu a plyn ve své domácnosti ušetřit. K ruce vám navíc v případě vašeho zájmu budou vyškolení specialisté, kteří vám například pomohou se zorientovat ve faktuře za elektřinu nebo plyn, ale i se sjednáním změny dodavatele.

 Vše zvládnete online, z pohodlí vašeho domova. A za zkoušku přece nic nedáte.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.