Česko se potýká s nedostatkem řady léků. Některé se nedají nahradit

Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil informace o stažení dalšího léčiva, které se obtížně nahrazuje. Jde o lék Atomoxetin Glenmark, který se používá k léčbě hyperkinetické poruchy, tzv. poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD). Je určený dětem od 6 let, dospívajícím i dospělým pacientům. "Ke stažení došlo z důvodu závady v jakosti výsledek mimo limit specifikace v parametru obsah léčivé látky," uvádí ústav na webu.

Přípravek Atomoxetin Glenmark byl stažen ve všech baleních, tedy v balení 10 mg, 18, 25, 40 a také 60 mg

Přesněji chybí teď na trhu Atomoxetin Glenmark 10MG CPS DUR 28 I šarže 1307008 s expirací balení do konce dubna 202618MG CPS DUR 28 I šarže 1109099, toto balení má expiraci do konce července 2024. Dále se stažení týká Atomoxetinu Glenmark 25MG CPS DUR 28 I ve dvou šaržích – 1201091 s expirací do konce října letošního roku a šarží 1308809, u které je expirace delší, a to do konce srpna roku 2026

[chooze:article;value:566156]

​Pacienti neseženou ani Atomoxetin Glenmark v balení 40MG CPS DUR 28 I, jehož šarže je 1211317 a expirace je do konce září 2025. Totéž se týká téhož léčiva v balení 60MG CPS DUR 28 I a šarže 1211731 s použitelností do konce listopadu 2025.

"S ohledem na probíhající šetření není v tuto chvíli možné specifikovat, kdy dojde k obnovení dodávek těchto léčivých přípravků na český trh. S ohledem na stahování uvedených léčivých přípravků ústav ověřil dostupnost alternativních léčivých přípravků s obsahem léčivé látky Atomoxetin. Dle informací získaných od držitelů rozhodnutí o registraci by dostupnost pro pacienty měla být aktuálně zajištěna. Ústav samozřejmě bude i nadále sledovat situaci na trhu a v případě ohrožení dostupnosti léčivých přípravků s léčivou látkou Atomoxetin bude situaci neodkladně řešit," sdělila TN.cz v pátek odpoledne Jana Němcová ze SÚKL. 

O stažení jiného léku, který slouží pacientům s podobnými problémy, jsme psali v tomto článku

Přerušení dodávek

SÚKL na svých stránkách zároveň upozorňuje i na přerušení distribuce dalšího léku. Jde o prášek a rozpouštědlo pro injekční roztok NovoSeven, který je podle ústavu "obtížně nahraditelný až nenahraditelný".  Přesněji se to týká balení 1 mg (50KIU) INJ PSO. Přípravek je určen k léčbě krvácivých příhod a pro prevenci krvácení při operacích nebo invazivních procedurách. Na vině jsou distribuční důvody, dodávky léku v  tomto balení by měly být obnoveny 16. srpna. Stejný lék, tentokrát v balení NovoSeven 2 mg (100KIU) INJ PSOI, 5 mg (250KIU) INJ PSO a  8 mg (400KIU) INJ PSOI, se na pultech lékáren objeví podle SÚKL až 22. října. Držitelem rozhodnutí o registraci je dánská firma Novo Nordisk.

Problém se mohou kvůli distribučním důvodům objevit v nejbližších dnech i u léku Cresemba. Plně bude na trhu na letos na podzim. 

Do konce roku bude přerušena také dodávka léku Rivaroxaban Teva, a to kvůli výrobním důvodům, do konce listopadu musejí pacienti hledat náhradu i za přípravek Algifen Neo v balení 500 mg, který nebude k dostání z výrobních důvodů. 

Z výrobních důvodů není k sehnání ani lék na střevní potíže Endiaron v balení 250 mg. Podle informací ústavu budou dodávky obnoveny až 31. 3. 2026.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.