Obrovský úspěch. Vědcům se podařilo vyfotit dosud nejchladnější planetu

Velmi stará a velmi chladná obří planeta. To je nový objev skupiny vědců, kteří ji zkoumali dlouhá léta. Díky světově známému teleskopu Jamese Webba se jim ale konečně záhadnou planetu podařilo i vyfotit.

"Tento projekt jsme měli v hlavě už před šesti lety, museli jsme ale počkat na spuštění dalekohledu. Bylo to opravdu dlouhé čekání, ale je to vzrušující, že konečně vidíme tu planetu a můžeme potvrdit její existenci," uvedla vědkyně a členka výzkumného týmu Elisabeth Matthewsová.

Podle vědců se jedná o doposud nejchladnější zaznamenaný svět. Na povrchu nově objevené planety údajně panuje teplota okolo absolutní nuly, což je asi -273 °C. Vědci už také díky teleskopu Jamese Webba vědí, že jeden rok na planetě Eps Ind Ab trvá předlouhých 200 pozemských let.

[chooze:article;value:566066]

"Je úžasné, jak skvěle vše funguje. Díky dalekohledu jsme schopni vidět a zobrazovat nové planety. Teď jsme zaměřili naši pozornost na nový Jupiter, ale věříme, že budeme schopni zachytit i mnohem menší planety," řekla Matthewsová.

Webbův vesmírný teleskop byl vypuštěn 25. prosince 2021 a za necelé tři roky svého fungování už dokázal několikrát ohromit vědce i všechny vesmírné nadšence. Mimo jiné například nahlédl do srdce Mléčné dráhy a ukázal nové detaily, které pomáhají odhalit další podrobnosti o počátcích vesmíru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.