Hrozba historické katastrofy. U Filipín se potopil tanker s miliony litrů paliva

[chooze:gallery;value:36782]

V zátoce u filipínského hlavního města Manila se ve čtvrtek na rozbouřeném moři potopil ropný tanker MT Terra Nova. Z lodi se podařilo zachránit 16 členů posádky, jeden se pohřešuje, informuje BBC.

"Převrátil se a nakonec se potopil," uvedla pobřežní stráž ve zprávě. Incident se stal den poté, co tajfun Gaemi zesílil sezónní monzunové deště a na moři měly být velké vlny.

[chooze:article;value:539113]

"Již došlo k úniku ropy. V tuto chvíli nemůžeme kvůli silnému větru a vysokým vlnám vyslat naše prostředky," řekl na brífinku tamější ministr dopravy Jaime Bautista. Loď převážela na 1,5 milionu litrů průmyslového topného oleje, píše deník The Japan Times.

"Závodíme s časem. Uděláme vše pro to, abychom palivo zachytili," řekl mluvčí pobřežní hlídky Armando Balilo. Dodal, že pokud by unikl všechen náklad z tankeru, šlo by o největší únik v historii Filipín. Hrozí navíc, že by znečištění dosáhlo pobřeží u Manily.

[chooze:article;value:470553]

Úřady už spustily vyšetřování, jestli za nehodou stálo špatné počasí spojené s tajfunem Gaemi. Ten ve středu zaplavil Manilu a okolní města. Ve spojení s monzunovými dešti si měl podle vlády vyžádat život minimálně 14 lidí.

Na Vltavě se v únoru potopila loď. Unikal z ní olej, hasiči ji museli vytáhnout jeřábem (2/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.