V Itálii vypukl lesní požár. Museli evakuovat přes 1 000 turistů

Mohutný požár vyděsil ve středu ránu turisty, kteří tráví dovolenou na poloostrově Gargano v okolí zálivu San Felice. Oheň vypukl v lese a postupoval velmi rychle, informovala italská tisková agentura ANSA.

Na místě zasahují desítky hasičů i dobrovolníci civilní obrany, pod kontrolu se ho snaží dostat také tři hasicí letadla Canadair a vrtulník. "Situace je kritická," sdělil agentuře starosta nedalekého města Vieste Giuseppe Nobiletti. Plameny postoupily do neprostupné oblasti a vítr je nasměroval k vyhledávanému turistickému komplexu.   

[chooze:article;value:566183]

"S požárem bojujeme ze vzduchu i ze země," řekl AFP mluvčí hasičů. Upřesnil, že kvůli požáru museli evakuovat asi 1 200 turistů. Ty, kteří neměli auto, přepravily do bezpečí lodě. Radnice města Vieste jim poskytla dočasné ubytování v místní tělocvičně.

První výsledky vyšetřování příčin vzniku požáru ukazují podle policie zřejmě na úmyslné zapálení. "Zajistili jsme několik předmětů, které to naznačují," sdělil velitel policie Giuliano Palomba. Vyšetřování ale stále pokračuje.  

Kvůli vysokým teplotách bojuje Itálie téměř denně s lesními požáry, a to především na jihu země nebo na ostrovech. Podle AFP minulý týden přišli při likvidaci jednoho z nich o život dva hasiči. Neštěstí se stalo u města Matera v regionu Basilicata.

Dva roky po požáru se České Švýcarsko znovu probouzí. Turisté se vrací (23/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.