Muž boural na elektrokoloběžce. Neměl řidičák, hrozí mu dva roky vězení

Starší muž si v úterý dopoledne vyjel v Zábřehu na projížďku na elektrokoloběžce, která dokáže dosáhnout rychlosti až 80 kilometrů za hodinu. Během jízdy se ale příliš přiblížil k odbočujícímu autu a narazil do něj. "Podezřelý řídil koloběžku, na kterou je nutné mít platné řidičské oprávnění, a to i přesto, že má platnou blokaci všech svých řidičských oprávnění z důvodu dosažení 12 bodů," sdělila mluvčí policie Olomouckého kraje Miluše Zajícová.

Kromě toho, že byl muž bez řidičáku, neměl ani povinné ochranné pomůcky. "Musí mít ochranné pomůcky, tedy zejména cyklistickou přilbu, brýle a nezapomínat na další věci, které motorkář má. To znamená pevné boty a rukavice," upozornil Zdeněk Patík z BESIPu.

"Koloběžkář je nyní podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání s dvouletou trestní sazbou odnětí svobody," dodala mluvčí Zajícová.

[chooze:article;value:557787]

​Řidičské oprávnění a pojištění musíte mít až ve chvíli, kdy se vydáte do silničního provozu na koloběžce, která jede rychleji než 25 kilometrů za hodinu. A pojištění musíte mít od dubna letošního roku kromě koloběžek také golfové vozíky nebo sněžné skútry. Tedy všechny stroje, které jedou rychleji než 25 kilometrů za hodinu nebo váží více než 25 kilogramů a jejich rychlost přesahuje 14 kilometrů za hodinu.

Lidé ale na tuto povinnost zatím příliš nedbají, pokud přitom na nepojištěném stroji nabouráte, budete všechny škody platit z vlastní kapsy. A nejen to. "Hrozí postih ve správním řízení až 50 tisíc korun. V případě je možnost blokového řízení na místě policistou do 10 tisíc korun," řekl David Suchan, ředitel dopravní sekce Policejního prezidia.

Střetů s elektrokoloběžkami a podobnými dopravními prostředky přitom stále přibývá, a to hlavně s příchodem hezkého počasí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.