Sicílii sužuje drastické sucho i sopečné erupce. Spustili přídělový systém

[chooze:gallery;value:36736]

Sicílie už několik týdnů bojuje s drastickým suchem. Obrovské problémy jsou například ve městě Caltanissetta ve střední Sicílii. Tamní čtvrť Niscima je podle agentury ANSA bez vody už 42 dní.

Obyvatelé města už začali proti těžkým životním podmínkám protestovat. Vodu musí brát z cisteren, což ji výrazně prodražuje. Například tamní restaurace za ni údajně měsíčně utratí až 400 euro, tedy asi deset tisíc korun. "Jsme všichni otrávení, protože tato situace je opravdu frustrující a stresující," tvrdí jedna z místních.

Problémy mají také další města. V sicilské metropoli Palermu je proto od pondělí na vodu zaveden přídělový systém a různá omezení zavedly i jiné obce. Starosta jihosicilského Agrigenta podle Polsatnews situaci nazval "nejhorší vodní krizí za poslední roky". Vysychají vodní nádrže, kde zásoby vody klesly na 60 %. Bez vody se ocitají také řeky.

[chooze:article;value:563545]

Obyvatele i turisty na Sicíli navíc kromě sucha trápí také erupce sopky Etny. Ta podle webu Euronews v úterý chrlila sopečný popel do výšky až osmi kilometrů. Kvůli tomu muselo provoz zastavit tamní rušné letiště Catania na východním pobřeží ostrova.

Většina příletů a odletů na letiště byla zrušena. Další byly přesměrovány na jiná letiště v oblasti. Společnost SAC, která letiště provozuje, vyzvala cestující, aby před letem na Sicílii kontaktovali svou leteckou společnost s žádostí o aktuální informace.

Takto Etna soptila na začátku července. I tehdy se musel provoz na tamním letišti zastavit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.