Důrazné varování meteorologů: Žene se brutální vlna veder, situace je kritická

Evropu spalují brutální vedra, a jak se zdá, jen tak neustanou. Podle meteorologů, které citoval deník Express, se mají teploty ve středomoří vyšplhat i nad 40 °C. Varování před vysokými teplotami platí pro Španělsko, Řecko, Itálii i další oblíbené dovolenkové destinace.

Brutální vedra podle Weather Online udeří hned na několika místech. Na úterý hlásí denní maxima dosahující 40 °C ve španělském Madridu. Až 38 °C mají naměřit v řeckých Athénách. Pro tureckou Ankaru předpovídají meteorologové 36 °C.

Ve středu bude ještě tepleji. Španělský Madrid hlásí 42 °C, portugalský Lisabon 36 °C, italský Řím 32 °C, řecké Athény 37 °C, bulharský Burgas 30 °C a turecká Ankara 34 °C. Teploty dosahující 40 °C očekává i Kypr.

[chooze:article;value:565899]

Ve čtvrtek bude nejtepleji opět v Madridu, a to až 41 °C. Francouzské město Marseille na ten den hlásí 34 °C, italský Řím 33 °C, albánská Tirana 35 °C, řecké Athény 37 °C a turecká Ankara 34 °C. A podobné hodnoty mají být i v pátek.

Denní maxima pod 40 °C zaznamená Madrid až o víkendu, kdy tam podle meteorologů naměří maximálně 39 °C. I v turecké Ankaře hlásí už "jen" 31 °C a na Kypru 38 °C. V albánské Tiraně má být 36 °C, v Římě 34 °C a na Sicílii 32 °C.

Meteorologové nadprůměrně teplé počasí dokonce označují jako "rekordní evropskou vlnu veder". Dodávají ale, že vysoké teploty bývají často doprovázeny silnými bouřkami. Minimálně na začátku týdne před nimi varují v Bulharsku, Chorvatsku i v Itálii.

Doporučují proto, aby turisti dobře zvážili výlety, pili dostatek vody a vyhýbali se přímému slunci. Pokud se přižene bouřka, měli by se lidé vyvarovat koupání v moři i v bazénech, a pokud zrovna cestují autem, přizpůsobit jízdu podmínkám.

Noční vedra v Česku. Nesnažte se na sílu usnout, radí somnoložka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.