Virus nipah zabil malého chlapce. Pozor na pět hlavních příznaků, varují odborníci

Indické úřady vydaly varování před šířením viru nipah, kterému měl v neděli podlehnout teprve 14letý chlapec. Nakazil se ve státě Kérla a poslední dny svého života se léčil v nemocnici. Zprávu o tom, že se virus u chlapce objevil, potvrdily tamní úřady přitom jen o den dříve.

"Po masivní srdeční zástavě selhaly snahy o oživení a v 11:30 zemřel," potvrdila televizi NDTV tamní ministryně zdravotnictví Veena Georgeová. Lidé, kteří s ním přišli do kontaktu, jsou nyní v izolaci. Tamní úřady vyzvaly obyvatele k nošení roušek a omezení návštěv v nemocnicích.

[chooze:article;value:522250]

Podle Světové zdravotnické organizace je virus nipah schopný přenášet se ze zvířat na člověka. Rizikové mohou být také kontaminované potraviny nebo kontakt s nakaženým člověkem.

Nemoc nastupuje pomalu, mívá ale rychlý spád. Z pěti hlavních nenápadných příznaků, jako je horečka, bolest hlavy, bolest svalů, zvracení a bolest v krku, se může rychle dostavit kóma nebo akutní respirační syndrom či smrtelný zánět mozku. Smrtnost se pohybuje mezi 40 až 75 procenty.

Není to přitom poprvé, co se virus nipah v Indii objevil. První dvě ohniska zaznamenali hygienici v letech 2001 a 2007 v Západním Bengálsku. V roce 2018 při vypuknutí epidemie ve státě Kérla zemřelo 18 lidí. Oběti si virus na stejném místě vyžádal i vloni.

Při srážce vlaků v Indii zahynulo nejméně 288 lidí. Zraněných je přes 850 (06/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.