VIDEO: Česká chovatelka na soutěži bila malou fenku. Odporné, děsí se lidé

[chooze:gallery;value:36715]

Sociální sítě obletělo video ze sobotní výstavy psů v Maďarském Sárváru, na kterém je česká chovatelka Hana Staňková. Poté, co drobnou fenu promenáduje na vodítku, ji zvedne, uhodí a pes vyštěkne. Následně se kamera odkloní, ale je slyšet ještě další zasténání.

V komentářích pod zveřejněným videem se okamžitě objevily reakce lidí z různých zemí světa. "Je mi z ní na blití, je to odporné," psala jedna z komentujících. "Milá paní, to snad nemyslíte vážně?! Mlátit tříkilového psa? Doufám, že se toto video stane virálním a vy budete mít vážný problém," uvedla další.

K incidentu se pak v neděli vyjádřil i pořadatel akce Sárvár CACIB. "S lítostí Vám oznamujeme, že na výstavě se česká vystavovatelka chovala ke svým psům plemena ruský toy nepřípustným způsobem. Náš výstavní výbor se sešel po písemném upozornění vystavovatelů a rozhodčího a prohlédl si přiložené video," uvedl na svém facebooku.

[chooze:article;value:565412]

Konec chovu a soutěžení

"Výbor rozhodl, že chování vystavovatelky bylo zcela v rozporu s naším platným výstavním řádem, etickými normami a požadavky na ochranu zvířat," napsal pořadatel. Dodal, že byla žena vyloučena z dalšího soutěžení a byly jí odebrány tituly, které už získala. Zároveň uvedl, že maďarský svaz chovatelů informoval české kynology.

Žena totiž od roku 2015 provozuje registrovaný chov psů, kde se zaměřuje právě na plemeno ruský toy. Na svém webu se chlubí řadou úspěchů, které se svými psy sklízela.

"Bude to řešit předsednictvo Českomoravské kynologické unie (ČMKU), které zasedá tento čtvrtek," řekla pro TN.cz mluvčí ČMKU Vladimíra Tichá. "Takové věci se řeší tak, že ten dotyčný člověk má zakázaný přistup na výstavy v České republice," pokračovala s tím, že je zároveň informována i mezinárodní organizace a zákaz pak platí i v zahraničí.

[chooze:article;value:555304]

"Pokud je to opravdu takhle závažný přestupek, a to z našeho pohledu je, tak my mu zakážeme chovatelskou stanici. Takže nebude moct chovat psy s průkazem původu vystavovaným ČMKU," uvedla Tichá s tím, že bude Staňková mít možnost se k věci vyjádřit.

Doposud s ní ale údajně ČMKU neměla problém, ani formální. "Když se ten chovatel takovým způsobem chová, nemá co dělat na našich výstavách a nemá co dělat mezi našimi chovateli," dodala Tichá.

Rychlejší pohlazení

K věci se vyjádřil i předseda Klubu chovatelů málopočetných plemen psů Jaroslav Rudolf, jehož je Staňková členem. "Zachovala se ke své feně po posouzení v kruhu zcela nepochopitelně a zavrženíhodně. Toto chování je zcela neomluvitelné a po morální stránce neakceptovatelné," napsal v prohlášení.

A řadu oznámení podle mluvčího Petra Majera dostala i Státní veterinární správa. "Není v kompetenci SVS sankcionovat možné porušení legislativy na území jiného státu, byť by se jednalo o porušení ze strany českého občana. Podnětem a uvedeným chovem se bude příslušná krajská veterinární správa zabývat," přiblížil pro TN.cz.

[chooze:article;value:563311]

"Těžko budu přesvědčovat  veřejnost o tom, že vše je trochu jinak. Na základě krátkého videa nám byly odebrány i tituly získané den před událostí," uvedla žena ve vyjádření, které redakci TN.cz poskytl šéfredaktor Kladenských listů Pavel Varvařovský, který ji mediálně zastupuje.

"Bohužel jsem ji plácla. Vypadá to, jako bych ji zabila?" napsala Staňková v konverzaci s Varvařovským. Ze strany Maďarky, která video natočila, mělo podle ní jít o pokus o likvidaci konkurence.

Podle Varvařovského je fena na zadku "přecitlivělá" a šlo o "rychlejší pohlazení". Zmínil taky, že se chovatelka potýká s výhružkami. "Hej, ty k*ndo!!! Ty budeš ubližovat psovi, kterému se mu nechce jezdit po výstavách? Až tě někde potkám tak budete plavat ve Vltavě, ty svině jedna," mělo se psát v jedné z nich. Proti nim žena údajně zvažuje i trestní oznámení.

Pohled jen pro otrlé. V Krasonicích policie v březnu prověřovala týrání zvířat (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.