Řeckem se šíří nebezpečná nákaza. Turisté hromadně končí v nemocnicích

Turisté mířící do Řecka by se měli mít na pozoru. Tamní úřady totiž varují před šířením nové varianty covidu-19, kterou odborníci nazývají jako FLiRT. Podle epidemiologa Gikase Magiorkinise se mutace začala šířit už před několika týdny.

Počet nakažených v nemocnicích od té doby stoupá. V týdnu od 8. do 14. července bylo podle řecké zdravotnické organizace přijato 669 nových pacientů s pozitivním výsledkem na covid-19, z toho 12 z nich vyžadovalo podporu ventilátoru, a to včetně dítěte.

[chooze:article;value:562261]

"Nezdá se, že by se u varianty FLiRT objevily nové příznaky. Může ale být ještě příliš brzy na to, abychom to věděli a měli bychom to sledovat," citoval portál Everyday Health doktorku Krutiku Kuppalliovou ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

Mezi běžné příznaky této varianty covidu-19 tak patří rýma, ucpaný nos, bolest v krku a únava. Objevit se ale může i kašel, bolest svalů a kloubů, horečka nebo zimnice, nevolnost nebo zvracení či ztráta chuti a čichu. Příznakem může být i dušnost. Riziko představuje pro děti, seniory a chronicky nemocné lidi.

​Vlna veder sužuje Balkán. Albánie a Řecko čelí lesním požárům:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.