Drahoš: Odstoupení Bidena jsem čekal. Populismus je cesta do pekel

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že odstupuje z prezidentské kandidatury pro další volební období. Senátora Jiřího Drahoše toto rozhodnutí nepřekvapilo. "Je to bezprecedentní situace. Trochu jsem to čekal, jelikož ten tlak na něj byl velký a když jsem zaslechl tu zprávu, tak jsem si říkal, že mě to moc nezaskočilo," uvedl.

Joeovi Bidenovi je už 81 let. Právě tolik by bylo i Jiřímu Drahošovi na konci dalšího mandátu v Senátu v případě, že by byl znovuzvolen. O stáhnutí své kandidatury však neuvažuje. "Říká se, že každému je tolik, na kolik se cítí. Já se cítím jak fyzicky tak psychicky ve slušné formě. Pracuji celý život a nevidím jediný důvod, kvůli kterému bych kandidaturu nakonec nepotvrdil," pronesl.

[chooze:article;value:562504]

V USA je momentálně polarizovaná společnost. Donald Trump vede útočnou kampaň. Michaela Indráková nabídla Drahošovi srovnání s prezidentskou kampaní před jedenácti lety, kdy během druhého kola na jeho osobu ze strany přátel Miloše Zemana taktéž směřovaly útoky. "Byla to část kampaně, proti které se ani nemůžete bránit. Stále se objevovala hesla jako Drahoš = migranti, atd. Nevracím se k tomu, platí, že vítěz bere vše, což byl Miloš Zeman," zmínil.

Nyní se Jiří Drahoš plně soustředí na znovuzvolení do Senátu. Proti němu bude stát ve volebním obvodu Praha 4 mimo jiné i ekonomka Markéta Šichtařová (Svobodní), která o něm řekla, že byl v Senátu neviditelný. "Říká něco, o čem nemá ponětí. Čtyři roky jsem vedl vzdělávací výbor, který se zasloužil o řadu vzdělávacích akcí a zasloužil se o to, že byla přijata rozumná novela zákona o pedagogických pracovnících. Jejímu výroku se mohu jen usmívat, je to plácnutí do vody," okomentoval. 

[chooze:article;value:560132]

Drahoš bude kandidovat s podporou vládní koalice SPOLU, která je ovšem dle aktuálních průzkumů nepopulární. Senátor si ale nemyslí, že by mu to mohlo uškodit. "Tahle vláda měla poměrně těžký začátek. Po pandemii Covidu byly rozvrácené finance a důvěra společnosti ve vládu, která dělá nepopulární rozhodnutí, klesá. Souvisí s populismem – když někdo slíbí přidání peněz bez ohledu na veřejně finance, tak je to složité," řekl.

O populistických krocích se Drahoš následně rozmluvil více. Vadil mu například vstup hnutí ANO do frakce Patrioti pro Evropu v Evropském parlamentu. "Přijde mi, že od posledních prezidentských voleb dělá Andrej Babiš vše pro to, aby byl hlavně vidět," uvedl.

"Doufám, že se tímto způsobem nebude politika ubírat. Chraň nás pánbůh před systémy, které budou voleny jen na základě populismu. Řekl bych ale, že i v ANO nejsou všichni jen populisté. V dnešním polarizovaném světě, kde lidé pouze čtou a nepřemýšlejí, je populismus cesta do pekel," dodal.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.