Do aukce míří ikonický klobouk dobrodruha Indiana Jonese. Vynést může až půl milionu dolarů

"Je to jeden z nejhezčích kousků Indiana Jonese, které jsme kdy měli v ruce," citoval deník New York Post Brandona Alingera, provozního ředitele aukčního domu Propstore. Očekává se, že klobouk, který nosil Harrison Ford v dobrodružném akčním filmu z roku 1984, se příští měsíc vydraží až za 500 tisíc dolarů. tedy přibližně 11 a půl milionu korun. 

Klobouk vytvořila společnost Herbert Johnson Hat Company, která se podílela i na kloboucích pro film Dobyvatelé ztracené archy, přičemž dražený klobouk byl oproti původní filmové verzi mírně inovován. Tento exemplář typu Fedora je vyroben z králičí plsti sobolí barvy, má tmavě hnědou stuhu a koženou potní pásku, na níž je vytištěno jméno a adresa společnosti Herbert Johnson Hat Company a visačka s označením velikosti 7 ¼, což odpovídá evropské velikosti 58, uvedl aukční dům Propstore.

[chooze:article;value:563719]

Klobouk patří do pozůstalosti kaskadéra Harrisona Forda, Deana Ferrandiniho, který zemřel v loňském roce.

"Má všechny detaily, které chcete vidět na klobouku Indiana Jonese, což znamená, že je uvnitř označen "IJ", což je způsob, jakým byly označeny všechny ostatní autentické klobouky, které jsme viděli. Má na sobě pěkné známky opotřebení. V přední části pásku klobouku na vnitřní straně jsou drobné stopy po líčidlech," popsal filmovou relikvii Alinger.

Dobrodružní film Indiana Jones a Chrám zkázy získal při svém původním uvedení do kin smíšené hodnocení, ale v průběhu let se stal oblíbeným dílem filmové ságy o charismatickém archeologovi. Byl nominován na dva Oscary a čtyři ceny BAFTA a v obou případech získal cenu za vizuální efekty. Kromě jiných ocenění se na film vzpomíná také proto, že ještě více upevnil postavení Harrisona Forda jako jedné z největších hvězd 80. let. Indiana Jones v podání Forda zůstává jednou z nejlepších filmových postav všech dob.

Ojedinělý artefakt z Titaniku jde do aukce. Jeho cena je enormně vysoká (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.