Česko zasáhly velmi silné bouřky. Meteorologové zpřísnili výstrahu

"První výraznější bouřky se začínají tvořit zejména v jižních Čechách a na Vysočině," informovali meteorologové v pondělí dopoledne na sociální síti X. "Na bouřky dnes pozor zejména na Vysočině, v jižních a středních Čechách a později i na Moravě. Hlavním rizikem budou vysoké úhrny díky velké vlhkosti a malému pohybu bouřek. V menší míře se mohou vyskytnout i kroupy," doplnili.

"Organizace bouřek je spíše chaotická s ohledem na malý střih větru," upozornil ČHMÚ po poledni. "Ze Saska také na severozápad a sever Čech už začíná proudit sušší vzduch, který bude během odpoledne limitovat vývoj bouřek s tím, jak bude sušší vzduch dále propagovat k jihovýchodu nad naše území," dodal.

Vydali také zpřísněnou výstrahu před bouřkami. Ta platí od pondělních 11:30 do 21:00. Velmi silné bouřky tak mají podle ČHMÚ zasáhnout. Jihočeský kraj (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Kraj Vysočina (Jihlava, Moravské Budějovice, Pacov, Pelhřimov, Telč, Třebíč) a Jihomoravský kraj (Znojmo).

[chooze:article;value:565779]

Silné bouřky ale očekávají meteorologové i v Praze, Středočeském kraji (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kolín, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany, Vlašim, Votice), Jihočeském kraji (Blatná), Plzeňském kraji (Blovice, Domažlice, Horažďovice, Horšovský Týn, Klatovy, Nepomuk, Plzeň, Přeštice, Rokycany, Stod, Sušice), Královéhradeckém kraji, Pardubickém kraji, Kraji Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Humpolec, Chotěboř, Náměšť nad Oslavou, Nové Město na Moravě, Světlá nad Sázavou, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou), Jihomoravském kraji (Blansko, Boskovice, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Veselí nad Moravou, Vyškov, Židlochovice), Olomouckém kraji (Jeseník, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Zlínském kraji (Holešov, Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště) a Moravskoslezském kraji (Bruntál, Krnov, Rýmařov).

Zároveň od poledne do 18 hodin platí výstraha před vysokými teplotami, které překračují 31 stupňů Celsia. Ta platí pro Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Bouřky letos způsobily velké škody. Pojišťovnám přibývají nahlášené události (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.