Brusel jedná o cestě Orbána do Moskvy. Neměl náš mandát, zlobí se ministři

Vyhrocená debata se očekává zejména kolem situace na Ukrajině a nedávné jednání Viktora Orbána v Rusku. Ten totiž podnikl cestu do Moskvy, kterou označil za mírovou misi, nedlouho po začátku maďarského předsednictví v Radě Evropské unie. Schytal ale vlnu kritiky hlavně za to, že k cestě od sedmadvacítky neměl žádný mandát a jednal na vlastní pěst.

Řeč by měla přijít také na čerpání peněz ze zvláštního fondu zřízeného na pomoc Kyjevu. Většina států totiž takový krok podporuje, blokuje ho ale právě Maďarsko, které má díky předsednictví větší možnosti rozhodovat o tom, jestli se tento bod skutečně projedná.

[chooze:article;value:564967]

​Očekává se, že jednání značně ovlivní také včerejší rozhodnutí prezidenta Spojených států amerických Joea Bidena neucházet se po druhé o prezidentské křeslo. Ačkoliv takový bod oficiálně na pořadu jednání není, je pravděpodobné, že na situaci v USA přesto přijde řeč.

Českou republiku zastupuje na jednání ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten plánuje prosazovat hlavně návrh, který by omezil pohyb ruských diplomatů v Schengenském prostoru.

Pro takový krok se ale zatím šéfovi resortu zahraničí Lipavskému nepovedlo sehnat dostatečnou podporu svých unijních protějšků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.