Bidenovo odstoupení z funkce: Měl hned několik důvodů, říká expert

[chooze:gallery;value:36702]

Joe Biden své rozhodnutí o odstoupení z pozice prezidentského kandidáta Demokratické strany oznámil na síti X. "Je v nejlepším zájmu mé strany a mé vlasti, abych odstoupil a soustředil se na plnění mých povinností jako prezident po zbytek mého volebního období," uvedl. O jeho odstoupení z boje o post prezidenta USA se však vedly spekulace několik posledních týdnů.

Biden, který je ve svých 81letech nejstarším úřadujícím prezidentem v historii USA, začal vzbuzovat obavy veřejnosti už vloni v dubnu, píše web ABC News. Vrcholem pak byla nepovedená červnová debata s Donaldem Trumpem. Biden však nadále tvrdil, že z kandidatury neodstoupí. "Jsem nejkvalifikovanější člověk, který ho (Trumpa – pozn. red.) může porazit," prohlásil po debatě.

Od Bidena se ale postupně odvraceli sponzoři a jeho schopnost zastávat funkci prezidenta začali zpochybňovat i někteří demokraté. "Byl na něho vyvíjen čím dál větší tlak. O víkendu se očekávalo, že by se mohlo něco stát. že by mohlo dojít k nějakému rozhodnutí," řekl TN Live Jan Beneš, amerikanista z Ostravské univerzity.

[chooze:article;value:565834]

Na druhou stranu ale podle něj Biednovo rozhodnutí překvapivé bylo. "Ani jeho nejbližší spolupracovníci do poslední chvíle, doslova do minuty, nevěděli, že se to skutečně stane. Jeho spojenci ještě ráno chodili do televizních show a hovořili o tom, jak Bidena podporují a jak je důležité, aby zůstal kandidátem," dodal Beneš. O pár minut později se celá situace změnila.

"Rozhodnutí přišlo především z toho důvodu, že mu někteří lidé, především špičky demokratické strany, dříve nebo později říkali, že ta čísla pro něj nevypadají dobře," poukázal tak na to, že Biden začal po červnové debatě s Trumpem zásadně ztrácet v klíčových státech jako je Michigan, Arizona, Severní Karolína nebo Nevada.

[chooze:article;value:565864]

"Velká část sponzorů kampaně Joa Bidena řekla, že přestanou posílat peníze na kampaň, dokud Joe Biden neodstoupí. Čísla na účtech byla špatná a Trump najednou začal demokraty dohánět. To už zavánělo katastrofou," zdůraznil amerikanista. Uvedl také, že Biden v tuto chvíli "hrdě odstoupil a je za to velebený a chválený". I to podle Beneše bylo jedním z důvodů, proč se Biden nakonec rozhodl vzdát kandidatury. 

Jak připomíná web CNN News, Bidena na postu demokratického kandidáta pravděpodobně nahradí 59letá Kamala Harrisová, kterou prezident sám jmenovitě podpořil. "Udělám vše, co je v mých silách, abych sjednotila Demokratickou stranu, sjednotila náš národ a porazila Donalda Trumpa," prohlásila na sociální síti X.

Biden příštím prezidentem nebude. V neděli odstoupil z voleb:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.