Vodní nádrže lákají plavce i lodě a skútry. Za porušení pravidel hrozí vysoké pokuty

Vodní nádrž Rozkoš na Náchodsku má rozlohu přes deset kilometrů čtverečních. Řadí se mezi ty, kde se můžete vyřádit na motorovém člunu nebo skútru. Pokud máte samozřejmě na vůdcovství malého plavidla papíry.

A právě na to dohlíží ze svého dvoumotorového hliníkového člunu policisté. "Zaměřujeme se na dodržování pravidel, na platné řidičské průkazy, na řízení, kontrolujeme alkohol a tak dále," popsala královéhradecká policistka Magdaléna Vlčková.

Povinnosti má ale i plavec. Obzvlášť, když se kolem něj mohou prohnat silné stroje. V okamžiku, kdy člun jede rychle a má zvednuté čelo, pro vůdce takového plavidla může být plavec téměř neviditelný.

Rozlehlé vodní plochy jsou ale velmi zrádné, profil dna se tam neustále mění a asi nikdo by nepředpokládal, že uprostřed Rozkoše je takový nános usazenin, že je tam vody sotva po pás. Když to pak skončí jen odřenou hlavou, je to skoro zázrak.

[chooze:article;value:565838]

​A v případě, že se změní počasí, i na našich přehradách a nádržích se mohou zvedat nebezpečné vlny. "Začátkem sezony jsme měli dva zásahy na plachetnice, kdy došlo vlivem silnějšího větru k jejich otočení," připomněl vodní záchranář ze Seči David Jonáš.

Právě pro takové případy mají u přehrad své základny také vodní záchranáři. Nebýt jich, mnoho zpočátku nevinných vyjížděk mohlo skončit tragicky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.