Velký požár na Domažlicku: Z pneumatik přeskočil oheň na několik budov

[chooze:gallery;value:36699]

​Hlášku o požáru dostali plzeňští hasiči krátce po jedné hodině odpoledne a hned vyrazili do Postřekova-Mlýnce. "Na místo byly vyslány čtyři jednotky požární ochrany. Po příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o velkou hromadu pneumatik, a proto byly povolány další jednotky," popsal mluvčí hasičů Michal Holeček.

Hasiči postupně vyhlásili druhý a pak třetí stupeň požárního poplachu. Na místě okolo půl druhé zasahovalo nejméně sedm jednotek a další jsou na cestě. O půl třetí bylo na místě již 14 jednotek včetně hasičů s pěnidlovým kontejnerem a s chemickou laboratoří z Třemošné. Ta na místo zamířila kvůli velkému objemu zplodin hoření.

[chooze:article;value:565321]

​"Třetí stupeň požárního poplachu byl vyhlášen z důvodu rozšíření požáru na rodinný dům a kůlnu a další budova je v ohrožení," vysvětlil Holeček.

Hašení požáru bylo komplikované. "Na místo musela být povolána Zdravotnická záchranná služba, protože vlivem vysokých teplot hasiči kolabují. Požárem je zasaženo několik budov a hasiči zatím provádějí požární obranu a chrání okolní budovy, dokud nebude na místě dostatek sil a prostředků pro požární útok," dodal Holeček.

O půl čtvrté vydala vyjádření i policie. To už hořelo několik budov. "Stále zde probíhají hasební práce, při kterých došlo ke zranění několika hasičů, kteří byli převezeni k lékařskému ošetření. Domažličtí policisté jsou na místě události a na místo požáru je také přivolán policejní psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelarantů hoření. Ve věci budou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení a policisté se budou celým případem zabývat," uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Před čtvrtou hodinou hasiči informovali, že mají požár pod kontrolou. Ve čtvrt na pět snížili stupeň poplachu na druhý. Krátce před šestou hodinou večer upřesnili, že už jen dohašují a hledají skrytá ohniska hoření. Po sedmé hodině večer už zůstaly u vyhořelých budov jen dvě jednotky, které budou držet hlídku až do rána, kdy se rozhodne o dalším postupu.

Prostřekov na mapě. Místní část Mlýnec je v severní části:

Podívejte se na rodinný dům po uhašení požáru:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.