USA s Ruskem si vjely do vlasů. Asi jsem ve špatné místnosti, žasla velvyslankyně

Ostrá výměna názorů se podle agentury Associated Press uskutečnila během předváděcí akce Ruska jakožto předsedajícího člena Rady bezpečnosti OSN se zaměřením na "multilaterální spolupráci pro spravedlivější, demokratičtější a udržitelnější světový řád". Na zasedání přiletěl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, aby mu předsedal.

Před zasedáním přečetl ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja prohlášení 50 zemí, včetně USA. V něm uvedly, že mezinárodní společenství nesmí být odváděno od porušování ukrajinské územní celistvosti a od cynického pokusu Moskvy prezentovat se jako strážce multilaterálního pořádku.

[chooze:article;value:555433]

"Pokračující nezákonné činy a do očí bijící pokrytectví Ruské federace podkopávají mnohostrannou a mezinárodní spolupráci, zhoršují regionální napětí a ohrožují mezinárodní mír a bezpečnost," citoval další část prohlášení Kyiv Independent.

Samotné zasedání začal Lavrov kritikou USA, že deklarují svou vlastní výjimečnost nad ostatními. "Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější," použil citát z Farmy zvířat od George Orwella. "Američané drží celý Západ na mušce a rozšiřují ekonomickou a obchodní válku s těmi, které považují za nežádoucí," dodal.

[chooze:article;value:562980]

Do ruského ministra zahraničí se následně pustila americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. "Myslela jsem si, že jsem ve špatné místnosti. Zdálo se mi, že poslouchám jen kňučení nad USA a Západem a slovo 'multilateralismus' bylo sotva zmíněno," řekla.

"Zajímavé je, že v době, kdy mluvíme, Rusko pokračuje v narušování důvěry v naše instituce, přičemž svévolně a flagrantně porušuje základní principy charty OSN: územní celistvost, respekt k lidským právům a mezinárodní spolupráci," dodala.

Na americkou velvyslankyni navázala i její britská kolegyně Barbara Woodwardová. "Invaze na Ukrajinu je ostrou připomínkou toho, jaký druh světového řádu Rusko skutečně chce. Svět, kde je moc správná a mocné země mohou beztrestně šikanovat a napadat ostatní," pronesla.

Putin moc přátel nemá, potřebuje dokazovat, že Rusko není samo, říká rusista (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.