Štěstí v neštěstí. Na Slovensku díky bouřce učinili vzácný nález

[chooze:gallery;value:36661]

Vše nejprve vypadalo jako katastrofa. Do věže kostela ve Španej Dolině udeřil blesk. Ta se odlomila a poškodila střechu. Při opravě ovšem lidé učinili vzácný objev. "Došlo k sanaci části věže a v otvoru, kde se nacházel kříž, jsme objevili schránku," uvedl pro TN.cz organista Matúš Kucbel.

"V nádobě se nacházely dvě historické listiny, 13 kovových mincí z daného roku a dvě papírové bankovky," řekla pro Nový Čas starostka obce Marta Wilhemerová. Listiny jsou psány v latině a maďarštině.

[chooze:article;value:560595]

Kromě toho schránka ukrývala i kovovou obálku, která může být i staršího data. Dle facebookové skupiny Priatelia španodolinského organa mohla být součástí barokní pošty.

Matúš Kucbel poskytl TN.cz laické překlady nalezených listin. První, psaná v latině, odkazuje na rekonstrukci věže kostela. "Padající střecha věže byla opravena pod farářem Jánem Geromettem. Tato věž v mnohém ožila (ve smyslu byla zrekonstruována) za dob pomazaného knížete Františka, který tuto střechu vzal (ve smyslu, že si její obnovu vzal pod svá křídla)," píše se na ní.

Na druhé straně latinsky psaného dokumentu jsou pak vyjmenováni členové vyšší vrstvy a skupina učitelů Montany (dle překladatelky Zuzany Turzákové Alcnauerové se jedná o historický název Španej Doliny, pozn. red). Následuje podpis Františka Jozefa Medviczkého.

[chooze:article;value:560883]

Na druhé listině, psané v maďarštině, která byla uložena u mincí, pak byl odkaz jistého Ignatze Vajcika, jenž měl být horníkem či hornickým učitelem. "Tyto peníze zde zanechávám občanům, aby věděli, kdy se věž na špaňodolinském kostele reponovala. Ignatz Vajcik, 1858," uvádí dokument. Tuto listinu překládali Michaela Vargová a dr. Robert Vajcik.

"Nyní materiály zdokumentujeme a uděláme z nich kopie. V kostele z těchto kopií připravíme trvalou expozici s nějakou akcí či koncertem. Chceme, aby lidé věděli, jak jsme se k materiálům dostali. Originály pak uložíme i s předměty ze současnosti na původní místo pro další generace," doplnil Kucbel.

Unikátní nález na Kutnohorsku. Pole vydalo téměř tisíc let starý poklad (05/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.