S vysokými teplotami přibývá utonulých. Hlavně nepijte alkohol, radí lékaři

Desátého července vylovili svědkové na Stříbrném jezeře v Opavě 16letého mladíka, kterého už se nepodařilo zachránit. O 30 kilometrů dál v Hlučínské štěrkovně se v sobotu odpoledne utopila 49letá plavkyně. Na Žermanické přehradě v pátek propadl plovacím kruhem pětiletý kluk. Na místo letěl vrtulník záchranné služby.

"Zasahující lékař následně zjistil, že u dítěte přetrvává stav selhání činnosti srdce i dýchání. Za použití přístrojů a léků se lékařům podařilo po několika minutách zajistit činnost srdce," řekl mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. Chlapec byl převezen do nemocnice v kritickém stavu. Ročně se v České republice průměrně utopí kolem 200 lidí.

[chooze:article;value:565670]

​Podle lékařů byste se neměli pouštět do větší hloubky posilnění alkoholem. Opilý plavec může ztrácet pud sebezáchovy. "Nejčastější příčina je v podstatě tepelný šok, to znamená, že dotyčný je přehřátý, skočí do studené vody a může dojít k srdeční arytmii nebo až k zástavě," popsal předseda praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas.

Pokud tonoucího zachraňujete, je potřeba dbát také na svou bezpečnost, počkat až se uklidní a až pak začít se záchranou. "Zkusit převrátit hlavou nahoru a zaklonit hlavu, aby se mu uvolnily dýchací cesty. Ideálně ho chytit zezadu, chytit ho za krk a být za ním. A plavat co nejrychleji na břeh," poradil plavčík Jiří Smolinka. Nejdůležitější je tonoucího rychle vytáhnout zpod vodní hladiny. Každá vteřina bez kyslíku je podle záchranářů rozhodující.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.