Letecký útok na přístav v Jemenu! Podle Izraele sloužil k dovozu zbraní z Íránu

"Stíhací letouny zasáhly vojenské cíle húsíjského teroristického režimu v oblasti přístavu Hudajdá v Jemenu v reakci na stovky útoků provedených proti Státu Izrael v posledních měsících," uvedla ve svém prohlášení izraelská armáda. Podle deníku Times of Israel útok přišel jen den poté, co dron vypuštěný touto Íránem podporovanou skupinou zabil v Tel Avivu jednoho Izraelce.

Útok izraelského letectva (IAF) cílil na sklady pohonných hmot, místa související s energetikou a další zařízení v přístavu. Húsíům měl zabránit v dovozu íránských zbraní a také způsobit Íránem podporovaným povstalcům citelné finanční škody. Podle izraelské armády byl přístav opakovaně využíván k dovozu zbraní z Íránu, a proto jej Izrael považoval za legitimní vojenský cíl. Zpravodajská stanice Al Masirah provozovaná povstalci uvedla, že při úderech byli zabiti tři lidé a 87 jich bylo zraněno.

[chooze:article;value:564638]

Při útoku byla nasazena nejméně desítka letounů IAF, včetně stíhaček F-35 stealth, F-15 a průzkumných letounů. Podle izraelské armády musely být do operace nasazeny také tankovací letouny, protože její cíl se nacházel přibližně 1 800 kilometrů od izraelského území. Izrael při útoku jednal sám, bez účasti americké armády. Spojené státy však byly o útoku předem informovány.

Stanice CNN s odkazem na vyjádření mluvčího izraelské armády Daniela Hagariho informovala, že útoky byly také reakcí na četné ostřelování Izraele, na který povstalecká skupina vypálila od začátku války v Gaze přes 200 střel. Jemenští povstalci podnikají na Izrael od začátku války pravidelné útoky bezpilotními letouny a raketami, z nichž většina byla zachycena izraelskou protileteckou obranou nebo obranou jeho spojenců.

Húsíové však tvrdí, že jejich páteční útok bezpilotním letounem v Tel Avivu, který zabil jednoho člověka a deset dalších zranil, byl proveden novým dronem schopným obejít nepřátelské zachycovací systémy.

[chooze:article;value:563154]

Útok na přístav Hudajdá byl první operací izraelských ozbrojených sil v Jemenu a nesl název "Operace natažená ruka". "Jedná se o komplexní útok, jeden z nejvzdálenějších a nejdelších, které izraelské letectvo provedlo. Vyžadoval pečlivé plánování a přípravu na různé možné hrozby v oblasti," řekl na tiskové konferenci mluvčí IDF kontradmirál Daniel Hagari.

V posledních týdnech libanonská islamistická skupina podporovaná Íránem zesílila intenzitu přeshraničních útoků na Izrael, což mělo izraelskou armádu varovat, že je připravena zahájit rozsáhlý útok na severní hranici. Po úderu na přístav Hudajdá blahopřál izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir premiérovi Netanjahuovi k operaci a řekl, že Izrael by měl "přijmout stejnou politiku proti Hizballáhu v Libanonu".

Izraelci zaútočili na šéfa Hamásu. Palestinci hlásí 71 mrtvých civilistů (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.