Katka narazila v Řecku na jedovatou rybu. Nepřibližujte se k ní, varuje expert

[chooze:gallery;value:36656]

​Paní Katka vyrazila na dovolenou do Řecka na ostrov Kos. Když se večer vydala k pobřeží, spatřila ve vodě prudce jedovatou rybu, která se ve Středozemním moři obvykle nevyskytuje – perutýna.

"Bylo to v přístavu ve městě Kardamena, cca v půl osmé večer. To jsou prý nejaktivnější," popsala pro TN.cz. "Byla u zeleného žebříku vedle betonového mola mezi loděmi," dodala s tím, že to bylo vůbec poprvé, co perutýna viděla.

To, že se jedná o poměrně neobvyklý pohled, potvrzují i odborníci. Podle nich se totiž perutýni ve Středozemním moři běžně nevyskytují. "Perutýni jsou invazivní druh. Původně se tam nevyskytovali," potvrdil hlavní zoolog Mořského světa Praha Mikuláš Velenský.

[chooze:article;value:562835]

​Perutýni ve Středozemním moři

Do Středozemního moře se podle něj mohli dostat dvěma způsoby. "Prvním je migrace přes Suezský kanál, který uměle propojil Rudé a Středozemní moře, takže zvířata z Rudého moře se mohou polopřirozenou cestou do Středozemního moře dostat," vysvětlil.

"Druhá možnost je jakékoliv vypuštění člověkem, ať už z akvária, nebo nákladu na lodi, třeba v balastní zátěži, kdy lodě nabírají vodu jako zátěž náhradní za náklad a potom ji vypouští v přístavu," doplnil odborník.

První varianta, tedy to, že se perutýni do Středozemního moře dostali skrze Suezský kanál, je podle něj pravděpodobnější. "Vzhledem k tomu, že v Rudém moři je perutýnů hodně a první nálezy ve Středozemním moři byly zaznamenány na jihu kolem Kypru, tak je tento scénář pravděpodobný," vysvětlil.

[chooze:article;value:565179]

Útočí, jen když jsou zahnáni do kouta

Podle zoologa perutýni pro člověka nebezpeční nejsou, i tak ale dokáží pořádně zkazit dovolenou. "Jsou jedovatí, to bodnutí je velmi nepříjemné, protože způsobuje silnou bolest. Vždycky se doporučuje při tom bodnutí pro jistotu vyhledat lékařskou pomoc, protože reakce může být individuální," radí.

Jed navíc může způsobit i takovou bolest, která přetrvá několik dní. "Tam navíc hraje roli i fakt, že účinky jedu přetrvávají i týden, takže to je týden silné až mučivé bolesti. Ale nebývají z toho větší následky," dodává.

Pokud na perutýna narazíte, stačí si ho prý nevšímat. "Perutýn se brání, až když je zahraný do kouta. Nejdřív se snaží odstrašit potenciální nebezpečí, takže rozevře ploutve, aby bylo jasné, že je nebezpečný, aby ze sebe udělal co největší obrys," vysvětluje. Málokdy zaútočí bez varování.

Řecko nabízí celou řadu ostrovů. Odbornice poradila, jak si dobře vybrat:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.