Drama u Skandinávie: K americkým bombardérům vzlétly ruské stíhačky

Finská armáda v neděli informovala, že v rámci cvičení letěly nad územím Finska dva americké strategické bombardéry B-52. "Letu se zúčastnily také dva americké letecké tankery KC-135 a jeden americký letecký tanker KC-46. Let mířil na jih z Norska přes Laponsko," popsala armáda ve vyjádření.

"Letecké operace jsou součástí společných operací a společného výcviku mezi spojeneckými zeměmi. Spolupráce s oddělením rozvíjí spolupráci mezi spojenci. Lety byly provedeny v souladu s finskou národní legislativou a předpisy," doplnila finská armáda.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že aby bombardéry nevstoupily do vzdušného prostoru Ruska, vyslalo do vzduchu stíhačky MiG-29 a MiG-31. "Ve chvíli, kdy se ruské stíhačky přiblížily, americké strategické bombardéry změnily kurz od ruských hranic. Ruské stíhačky se bezpečně vrátily na základnu, k narušení hranic nedošlo," sdělilo ministerstvo podle agentury TASS.

[chooze:article;value:559088]

​Incident se odehrál nad Barentsovým mořem. Americké bombardéry doprovázely také finské stíhačky F/A-18 Hornet, a to na trase mezi Laponskem a Finským zálivem. Dále pokračovaly bombardéry pod ochranou eurofighterů.

Finsko je od 4. dubna 2023 členem NATO. Žádost o přistoupení k Alianci podalo po napadení Ukrajiny Ruskem spolu se Švédskem, předtím zastávalo neutrální postoj. Švédsko se členem NATO stalo letos.

Barentsovo moře:

První česká firma uzavřela dohodu o spolupráci při nákupu stíhaček F-35 pro české letectvo. Podívejte se na květnovou reportáž TV Nova:​

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.