Česko zalilo horko a vlhko. Čas vyrazit na houby, radí mykologové

Slunečná obloha, vysoké teploty a málo srážek. Podle meteorologů bude zbytek prázdnin jako z pohlednice. "Hned příští týden přinese mírné ochlazení. Na přelomu července a srpna se nám ale opět vrátí tropické teploty. A z výhledů na srpen to vypadá, že si tropických dnů ještě užijeme mnoho a zároveň by mělo být sucho, tím pádem málo bouřek," shrnula meteoroložka Dagmar Honsová.

Počasí tak bude přát například vodákům nebo milovníkům jiných vodních sportů, ale i houbařům. "Já myslím, že můžeme houbaře a vůbec všechny milovníky přírody potěšit, protože se nacházíme ve vrcholném letním období, kdy houby rostou. Jednak díky srážkám i díky poměrně vysokým teplotám, ale na které byly navázané bouřky, respektive i přívalové deště. Je zalito a houby opravdu rostou," zhodnotil mykolog Libor Tmej.

[chooze:article;value:563113]

​Nejlepší je podle odborníků vyrazit na houby zhruba deset dní po dešti. Ideálně pokud následovalo slunečné počasí. "Není to tak, že zaprší a houbaři si myslí: 'tak a druhý den houby budou skákat z lesa'. To ne," radí Tmej.

A pokud se v horkých letních dnech budete chtít zchladit, můžete vyrazit třeba hory. Například tady na Božím Daru bylo dnes 25 stupňů Celsia, zatímco v Karlových Varech bylo dokonce 30 stupňů. Toho v neděli využila řada lidí. Vrcholky hor byly plné cyklistů i pěších turistů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.