Českem se šíří nová nebezpečná droga. Jen loni zabila desítky lidí

Fentanylové náplasti pomáhají od bolesti těžce nemocným pacientům. Z léku se ale snadno může stát droga, která z člověka udělá tělo bez duše. Je levná a přitom až stokrát účinnější než morfium.

"Tlumí koordinaci normálních pohybů, tlumí psychiku, to znamená, že tam dojde k takovému celkovému útlumu. Finálně může bohužel dojít až k útlumu, který končí smrtí. Je velmi jednoduché předávkovat se fentanylem, protože je velmi účinný," vysvětlil adiktolog Petr Popov.

Silný lék předepisují lékaři ve formě náplastí pacientům s velkými bolestmi. Čím dál víc lidí ale látku zneužívá. "Dělají nějaký výluh z těch už použitých náplastí, který si pak aplikují nitrožilně," vysvětlila mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová.

[chooze:article;value:562236]

​Pacienti by proto použité náplasti měli vracet do nemocnice nebo do lékárny, kde odpad bezpečně zlikvidují. "Přímo u nás v nemocnici, v naší spalovně, se to likviduje. Každá lékárna musí mít smlouvu s někým, kdo jim likviduje tenhle nebezpečný odpad. Rozhodně by se to nemělo házet do běžných popelnic," upozornil primář nemocniční lékárny motolské nemocnice Petr Horák.

Podle odborníků může fentanyl dokonce z trhu vytlačit v současnosti méně dostupný heroin. "Protože Afghánistán rapidně snížil produkci opia, ze kterého se vyrábí heroin, a existuje obava, že by mohl fentanyl nahradit heroin," dodala Šmoldasová. Loni u nás na předávkování fentanylem zemřelo několik desítek lidí, většinou v kombinaci s alkoholem nebo dalšími drogami.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.