Turistka (†66) si šla v Řecku zaplavat. Kvůli sluníčku v moři zemřela

Seniorka z Velké Británie na populárním řeckém ostrově Skiathos trávila dovolenou. Řecká CNN informovala, že tragédie se stala v pátek poté, co turistka odešla z hotelu na pláž Achladies. Tam si chtěla zaplavat, z moře už ale sama nevyšla. 

Spalující slunce a velmi vysoké teploty pravděpodobně způsobily, že při plavání zkolabovala. V bezvědomí ji z moře na pláž vytáhl plavčík, který se jí spolu s lékařem pokoušel resuscitovat, avšak neúspěšně. "I když byla 66letá Britka okamžitě převezena sanitkou do zdravotnického zařízení, nepodařilo se ji oživit," uvedla CNN s tím, že byla nařízena pitva. 

[chooze:article;value:565306]

​V Řecku už od začátku léta panují extrémní teploty, které místy překračují 40 stupňů ve stínu. Situace je natolik vážná, že tamní vláda dokonce nařídila některým firmám, aby tento týden nedovolily svým zaměstnancům vykonávat těžkou práci venku v odpoledních hodinách (psali jsme o tom v tomto článku).

Nařízení platilo do pátku, úmorné vedro v zemi ale nadále pokračuje. Podle řeckého deníku ekathimerini zůstanou teploty vysoké až do pondělí. V sobotu mají v Attice, která zahrnuje i Atény, šplhat ke 39 °C, na Jónských ostrovech ke 40 °C a ke 36 °C na Krétě. V neděli by mělo být ještě o trochu tepleji. Ke zlepšení by mělo dojít v úterý. 

"V polovině příštího týdne se vrátíme k teplotám nepříliš vzdáleným od normálu. Minimální hodnoty budou těsně nad 20 °C, maximální kolem 35 °C," uvádí na síti X ředitel řeckého Národního meteorologického centra Theodoros Kolydas. 

Více k aktuální evropské vlně veder se dozvíte v reportáži: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.