Problémy s IT pokračují i v sobotu. Dopadají hlavně na letiště

Letiště v americkém Dallasu, New Yorku či Atlantě i v sobotu zabíraly tisíce lidí se zpožděným nebo zrušeným letem. "Snažíme se aerolinky kontaktovat přes telefon i chat. Je to noční můra," řekla jedna z pasažérek v New Yorku.

To v Česku už drtivá většina míst, která výpadek zasáhl, funguje, a to včetně pražského letiště. "Během noci se podařilo všechny systémy znovu obnovit. Již od rána probíhá provoz tak, jak je to standardní," řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Celkově se kvůli výpadku zpozdilo zhruba 200 letů, a to průměrně o dvě hodiny. 25 letů bylo zrušeno. Výpadek ochromil i rokycanskou nemocnici. Tam ale problémy vyřešily už v pátek dopoledne. "Od 7:30 do zhruba 9:30 jsme byli nuceni omezit poskytování ambulantní péče," uvedla nemocnice.

Výpadek postihl například i systémy pojišťoven Generali a Allianz a síť lékáren BENU. "Dotčeny byly například naše internetové služby a mimo provoz bylo i naše zákaznické centrum. Výpadek byl odstraněn po několika hodinách," řekla mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

[chooze:article;value:565617]

​V některých lékárnách BENU ale měli problémy ještě v sobotu. "Víkendové lékárny fungují v pořádku, ty s pondělní otevírací dobou zvládnou naše IT týmy zprovoznit," ujistili zástupci BENU.

Oprava počítače, který výpadek zasáhl, podle expertů zabere zhruba 15 minut. Celý proces je ale náročný v tom, že vše se musí udělat manuálně a na každém počítači zvlášť. "To se bavíme třeba v nemocnici o stovkách počítačů, celosvětově o milionech zařízení. Je to opravdu perný víkend pro ajťáky," řekl IT expert Miloslav Lujka.

Podle expertů se společnosti mohou na opakování podobné události nejlépe připravit tím, že budou mít předem připravené postupy, jak fungovat i bez počítače. "V nemocnicích to mohou být papírové kartotéky, na letištích papírové letenky," poradil Lujka.

Zejména v menších provozech si podle expertů zaměstnanci postačí s papírem a tužkou. Najet mohou například na systém, který používali před zavedením počítačů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.