Od Bidena se začínají odvracet sponzoři. Tlak na jeho odstoupení z voleb sílí

Biden plánoval příští týden vybírat peníze v Austinu, Denveru a Kalifornii, ale tyto plány byly alespoň prozatím odloženy, uvádí agentura Reuters s odkazem na své zdroje z Demokratické strany. Prezident měl ve středu pozitivní test na covid-19, ale v pátek uvedl, že se příští týden ke kampani vrátí.

V souvislosti s otázkami, zda by měl Biden zůstat v čele kandidátky Demokratické strany, omezila řada velkých dárců přísun financí na jeho prezidentskou kampaň. Zdroje agentury Reuters tvrdí, že se tak snaží využít svého finančního vlivu k tomu, aby Bidenovi naznačily, že se má své kandidatury vzdát.

[chooze:article;value:565477]

"Existuje mnoho dárců, kteří řekli, že na tuto kampaň už nedají ani cent. Otázkou je, zda se vrátí, pokud bude Biden ve své kandidatuře pokračovat," měl zmínit jeden z hlavních sponzorů kampaně na východním pobřeží.

Podle dvou zdrojů obeznámených se shromažďováním financí na Bidenovu kampaň panoval předpoklad, že v červenci do pokladny přibude přibližně 50 milionů dolarů ve formě velkých darů. Do pátku se však podařilo získat sotva polovinu této částky.

V posledních dnech sílí tlak, aby Biden z kampaně odstoupil. K rostoucímu sboru zákonodárců, kteří ho vyzývají, aby se vzdal pozice stranického kandidáta, se podle stanice NBC News v pátek připojila více než desítka kongresových demokratů. Tím se celkový počet demokratů z Kapitolu, kteří chtějí v čele kandidátky někoho jiného, zvýšil na 35.

[chooze:article;value:565347]

Někteří demokraté dokonce začali proti Bidenovi inzerovat. Například skupina Pass the Torch spustila televizní spot, ve kterém vystupují demokratičtí voliči z Pensylvánie. Ti ho vyzývají, aby "předal pochodeň". Vysílat se bude ve Washingtonu a Rehobothu v Delawaru, kde Biden často tráví dovolenou.

Zprávy o skomírajících příspěvcích na Bidenovu kampaň se snažil mírnit její mluvčí Kevin Munoz. Ten uvedl, že fundraisingové akce budou pokračovat podle plánu. "Zdroje agentury Reuters jsou nesprávné a my se těšíme na robustní plán fundraisingu," řekl v pátek.

Za deset dní bude na Bidenově fundraisingové akci v domě havajského guvernéra Joshe Greena účinkovat David Letterman, který uváděl 22 let světoznámou talkshow na CBS. To je podle pozorovatelů pro Bidena znamení, že jeho kampaň pokračuje i navzdory neustálým výzvám, aby se prezident z volebního klání v stáhl.

Biden je na tom s podporou čím dál hůř. Nevěří mu ani vlastní kongresmani (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.