Nehod způsobených opilými řidiči přibývá. Další řídí i navzdory zákazům

Alkohol za volant nepatří. Jednoduché pravidlo, ale ne všichni ho dodržují. Například nedávno 61letý řidič, který měl v krvi přes 1,3 promile alkoholu, přejel do protisměru a narazil do vrat domu. Na začátku června pak policisté naměřili jednomu řidiči neuvěřitelných 5,37 promile alkoholu.

Loni čeští policisté řešili 4 766 nehod, při kterých byl řidič opilý. O 12 více než v roce 2022. A u většiny těchto hříšníků za volantem policisté naměřili více než 1,5 promile alkoholu. Také přibylo řidičů pod vlivem drog, o téměř 50 více než v roce 2022. Nejčastěji řidiči kouří před jízdou marihuanu.

"Ten řidič si neuvědomuje, že v podstatě ztrácí orientaci, má horší odhad vzdálenosti, horší odhad rychlosti, zhoršuje se mu periferní vidění," poznamenal dopravní expert Jan Pechout.

[chooze:article;value:565544]

​"Jak je alkohol nebezpečný za volantem, dokládá i to, že se v 10 procentech případů podílí na smrtelných nehodách. Havárie pod vlivem alkoholu jsou mnohonásobně vyšší, jsou tam šestkrát až osmkrát těžší následky," varoval mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

I u řidičů, kteří mají nepatrné množství alkoholu v krvi, třeba nad 0,08 procenta, je čtyřikrát větší pravděpodobnost než u střízlivého řidiče, že způsobí nehodu. "Prodlužuje se reakční doba řidiče až na trojnásobek. To přispívá k tomu, že je mnohonásobně rizikovější na vznik dopravní nehody," uvedl Pechout.

Pokud policie naměří řidiči více než 1,5 promile alkoholu v krvi, hrozí mu trest odnětí svobody až na jeden rok. "V případě, že viník dopravní nehody někoho usmrtí a zároveň je pod vlivem alkoholu, tak se na to pohlíží jako na přitěžující okolnost a odpovídá tomu i výše trestu," sdělil policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Dalším prohřeškem, se kterým se policisté na českých silnicích setkávají prakticky denně, je jízda i přes uložený zákaz řízení. A když se policisté pokusí takového řidiče zkontrolovat, většinou to končí nebezpečnou honičkou. Před několika týdny se snažil děčínským policistům uprchnout řidič dokonce se třemi zákazy řízení. Podle orientačního testu mu navíc v krvi kolovaly drogy.

Daleko šofér sice nedojel, protože na konci náspu musel zastavit, vzdát se ale nechtěl. "Dal se na útěk k řece Labi, do které následně bez váhání skočil a snažil se z místa policistům uplavat," řekla policejní mluvčí Eliška Kubíčková. Přesto neunikl. Zareagoval až na varovný výstřel. Vrátil se zpět na břeh, kde ho policisté zadrželi.

[chooze:article;value:565136]

​I na dálnici D7 minulý týden lounští policisté chytili provinilce se zákazem řízení. Když se snažil ujet, naboural hned tři auta. Své vozidlo pak odstavil v protisměru, přeskočil svodidla a rozeběhl se do lesa. I jemu ale nakonec policisté nasadili pouta. "Nerespektování zákazu řízení je stále velký problém. Stále se setkáváme s velkým množstvím řidičů, kteří si s tím nějak nelámou hlavu a řídí motorové vozidlo i přesto, že jim byl soudem, případně obecním úřadem, vysloven zákaz řízení," pronesl Moravčík.

Za maření výkonu úředního rozhodnutí sice hrozí až dva roky vězení, ne každého soud ale za mříže pošle. "Ten zákaz řízení určitě nebyl vyslovený jen tak bez důvodu, zkrátka a dobře nepatří na silnici. Jestliže to porušují, musíme je izolovat od ostatní společnosti, aby neškodili," myslí si dopravní expert Roman Budský.

Šoférům, kteří porušují přepisy a zákony, mohou policisté také zabavit vozidla. Ta musí ale skutečně provinilcům patřit a jejich hodnota musí být úměrná prohřešku. O své auto asi před měsícem přišel třeba řidič z Lounska. Se zákazem řízení ho totiž za volantem policisté nepřistihli poprvé.

Před několik týdny se mužům zákona pokusil utéct ve Vrchlabí, úspěšný ale nebyl. Policisté ho dopadli a motorku mu zabavili. O tom, jestli zabavené vozy propadnou státu, rozhoduje soud. Potom se mohou dostat třeba do dražby nebo je využívají policisté.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.