Mrtvý Čech ležel na Mount Everestu 12 let. Teď jeho tělo konečně snesli dolů

Téměř dva měsíce trvaly snahy nepálských horolezců o odklizení odpadu z nejvyšší hory světa Mount Everest. O zdolání nejvyšší osmitisícovky se každý rok pokouší desetitisíce turistů, kteří po sobě zanechávají tuny odpadu. Horolezci se tak snažili odpad tvořený hlavně prázdnými kyslíkovými lahvemi snést zpět do nížin.

Za 54 dní snesli přes 11 tun odpadu, z toho část z takzvané zóny smrti. Tak se označuje zóna nad 8 000 metry, kdy je vzduch tak řídký, že jej není možné dýchat. V zóně je ale čekal náročnější náklad: těla horolezců, kteří zemřeli při výstupu na Čomolungmu.

Mezi čtyřmi těly, která nepálští šerpové snesli dolů, bylo i tělo Milana Sedláčka. Český horolezec zemřel v roce 2012 jen několik metrů od vrcholku čtvrté nejvyšší hory světa Lhoce, píše portál BBC. Ta se nachází v těsném sousedství Everestu a každý horolezec, který chce na nejvyšší horu vylézt, musí právě přes ni.

[chooze:article;value:558952]

​Sedláčkovo tělo se stalo jedním z nejvíce viditelných na hoře. Horolezci jej totiž museli pokaždé překročit. Podle šerpů, kteří zmrzlé tělo českého lezce snesli dolů, mu chyběla jedna z rukavic. "Holá ruka mohla uklouznout na laně, takže je možné, že ztratil rovnováhu, sklouzl a narazil do skály," spekuloval podle BBC Tširing Jangbu Šerpa, který se na úklidu podílel.

Úklidové operace ve výškách jsou velmi obtížné. Každý horolezec při cestě spotřebuje čtyři kanystry s kyslíkem a na snesení jediné mrtvoly je potřeba 12 lidí. Celkem tak snesení jediného těla zpět z hory stojí přibližně 866 tisíc korun.

Kvůli vysokým cenám i nebezpečnosti úklidu je velmi běžné, že se těla zemřelých horolezců na osmitisícovkách nechávají. Zmrzlá těla, která jsou často oblečená v jasně barevných bundách, navíc slouží dalším lezcům jako orientační body, podle kterých nachází cestu. Za posledních 30 let zahynulo na Everestu přes 300 lidí, z nichž naprostá většina stále leží na svazích, píše portál Earth.

Kromě mrtvých těl jsou na svazích Everestu velmi časté také prázdné nádoby od kyslíku či plynu na vaření, obaly od jídel, rozbité náčiní a také lidské exkrementy. Poslední jmenované znamená problémy pro obyvatele žijící pod horou. Roztátý sníh smíšeny s výkaly totiž stéká do nížin, kde přispívá k šíření vodou přenášených chorob.

Šílenství na Everestu. Turistům jde kvůli tomu o život (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.