Kdysi škůdce, dnes chráněný tvor. Ochránci přírody vypustili desítky syslů

Ochránci přírody nejprve pro sysly připravili dočasné ohrádky plné umělých úkrytů. Až se po převozu uklidní a zvyknou si na nové prostředí, sami se prohrabou ven.

I v okolí bylo potřeba vyvrtat umělé nory. Odolický vrh si přírodovědci nevybrali jen tak, kdysi tu sysli dokonce žili. Ochránci zvířat vytvářejí po celé republice jakousi síť populací těchto hlodavců.

"Aby to jedno zvíře mohlo přeběhnout kopec a byli tam zase sysli. A České středohoří je pro to ideální," vysvětlil zoolog z Muzea Karlovy Vary Jan Matějů.

Vyhovuje jim také nízká suchá stepní tráva, ve které dobře vidí a díky tomu se mohou lépe orientovat a včas uprchnout před dravými ptáky nebo kočkami. Na Odolický vrch teď zamířili hlodavci rovnou z několika zoologických zahrad.

"Z českých zoologických je to Zoo Hluboká a Zoo Na Hrádečku a ze zahraničních jsou to německý Zoo Opel, Zoo Norimberk, švédská Nordens Ark a švýcarská Zoo Bern," uvedla koordinátorka záchranného programu Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK) Lenka Čolobentičová.

[chooze:article;value:391080]

​"Pracujeme na tomto projektu několik let. Oni koordinují celou akci a nás k tomu přizvali. Krmíme ta zvířata a společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ty sysly pak vypustíme tady v Čechách," přiblížila Karina Hansenová ze Zoo Opel.

Ještě v padesátých letech šlo přitom o přemnoženého polního škůdce. Jenže o své přirozené prostředí přišel. Zmizela malá políčka, meze a pastviny. Zachránit je tak rozhodně není jednoduchý úkol.

"Proto vznikl záchranný program sysla obecného, který běží od roku 2008 a schválilo ho ministerstvo životního prostředí a jeho realizátorem je Agentura ochrany přírody a krajiny," dovysvětlila Čolobentičová.

Od té doby se populace syslů takřka zdvojnásobila. Přesto jich po českých polích a kopcích běhá pouhých 6 tisíc, a to asi ve čtyřiceti lokalitách. Ochránci přírody tak mají za sebou sice pořádný kus práce, ale také dlouho cestu před sebou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.