Česko sevře ukrutné vedro. Ženou se i silné bouřky, udeří ve třech krajích

Výstraha před silnými bouřkami platí od sobotní 15. do 21. hodiny pro Plzeňský kraj (Stříbro, Tachov), Karlovarský kraj a Ústecký kraj (Kadaň). Bouřky může doprovázet přívalový déšť s úhrny i kolem 30 mm, v menší míře až dvoucentimetrové kroupy a silnější nárazy větru.

"Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků," varují odborníci z ČHMÚ. Škody podle nich ale může způsobit také vítr, polámané větve, kroupy i blesky.

V neděli do Česka dorazí vysoké teploty, které mohou překročit 31 °C. Výstraha před nimi platí od 12. do 20. hodiny. A to pro celkem sedm krajů – Prahu, Středočeský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Jihomoravský.  

Nedělní teploty budou představovat zátěž pro lidský organismus a hrozí přehřátí a dehydratace. Odborníci proto doporučují dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách je dobré vyvarovat se fyzické zátěži.

[chooze:article;value:565400]

V pondělí odpoledne a večer se mohou vrátit silné bouřky, které mohou potrápit hlavní město Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj. Vyskytnout se mohou také na Vysočině.

Na Moravě pak budou v pondělí pravděpodobně panovat tropické teploty. "Zároveň hrozí v odpoledních a večerních hodinách výskyt silných bouřek doprovázených přívalovým deštěm i přes 40 mm/h, kroupami a nárazy větru," uzavřeli meteorologové. Výstrahu před pondělními bouřkami zatím nevydali, zveřejnili pouze předběžné varování, které budou upřesňovat.

Bouřky letos způsobily velké škody. Pojišťovnám přibývají nahlášené události:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.