Turistku v Řecku napadla želva, skončila v nemocnici. Můžete si za to sami, říká expert

Poklidný den na pláži Marathi na řeckém ostrově Kréta překazil turistce nečekaný útok mořské želvy. Když podle deníku Greek Reporter plavala jen pár metrů od břehu, zničehonic ji zvíře napadlo a ošklivě pokousalo. Přivolaní záchranáři převezli zraněnou turistku do nemocnice, kde dostala antibiotika.

Nejde ale o první takový případ. Jen letos zaznamenali ve stejné oblasti už dva takové případy a s problémem se potýkali i vloni. Podle odborníků je na vině hlavně fakt, že lidé mnohdy nerespektují životní prostředí mořských želv.

[chooze:article;value:545599]

​"Želva v moři vás může odehnat ze svého prostředí. Ale pokud ji na tom místě lidé někdy nakrmili, může se k vám přiblížit a kousnout," vysvětluje Dimitris Fytilis z řecké Společnosti na ochranu mořských želv, podle nějž je důležité si uvědomit, že mořské želvy nejsou domácí mazlíčci. Právě krmení mořských želv totiž vede ke zvýšeným útokům.

"Mořské želvy nejsou jako domestikovaná zvířata, která všichni známe. Žijí ve volné přírodě, obvykle cestují na dlouhé vzdálenosti na moři a s lidmi se setkávají jen zřídka. Nicméně v oblastech, kde si mořská želva spojuje lidskou přítomnost s potravou, se její chování mění. Želva se chová k lidem i k ostatním želvám jako ke konkurenci na svých krmištích a snaží se je odehnat kousnutím," vysvětluje Fytilis.

Jsou tak prý tři základní pravidla, která se vyplatí dodržovat v případě, že se chcete kousnutí od želvy vyhnout. Podle odborníka je důležité se snažit vyhnout kontaktu s želvami zcela, pokud na ně ale narazíte, nepřibližujte se k nim a drže si odstup. A nezapomeňte na to, že není dobré je krmit.

Rekreanty ve Španělsku ochromil strach. Mořem se proháněli kladivouni (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.