Trump přijal prezidentskou nominaci: V projevu nastínil, co chce změnit

Závěr republikánského nominačního sjezdu se proměnil v Trumpovu velkou triumfální show. Oficiálně přijal prezidentskou kandidaturu a přednesl nejdelší projev v historii sjezdů, informovala agentura Reuters.

"Kandiduji na prezidenta celé Ameriky, ne poloviny Ameriky, protože vyhrát pro polovinu Ameriky není vítězství,“ prohlásil ve více než hodinu a půl trvajícím projevu, který po atentátu z minulé soboty celý přepracoval. Původní vystoupení mělo především kritizovat vládu jeho soka Joea Bidena, hlavním motivem nové řeči bylo sjednocení národa a předvolební sliby.

"Dnes večer před vámi stojím s poselstvím důvěry, síly a naděje. Za čtyři měsíce budeme mít neuvěřitelné vítězství a zahájíme čtyři největší roky v historii naší země,“ prohlásil Trump, který přišel na pódium za obrovských ovací a s obvázaným pravým uchem.

[chooze:article;value:565212]

​"Společně zahájíme novou éru bezpečí, prosperity a svobody pro občany všech ras, náboženství, barev pleti a vyznání,“ pokračoval. Nesoulad a rozdělení společnosti musí být podle něj odstraněno, jinak se americký národ rozpadne.

Na úvod vyjádřil vděk za projevy lásky a podpory po pokusu o atentát. "Dnes večer bych tu neměl být,“ řekl a skandování publika: "Ano, jste! " přijal s úsměvem. Ocenil příznivce, kteří po střelbě nepodlehli panice a neutekli. "Nechtěli mě opustit, " prohlásil s tím, že za svůj život vděčí všemohoucímu Bohu, který stál na jeho straně.

Popsal, jak se při projevu na předvolebním shromáždění otočil k obrazovce s údaji, když uslyšel svištivý zvuk a něco ho "opravdu silně" zasáhlo do pravého ucha. Hned poznal, že je to kulka a padl na zem. Pochválil agenty tajné služby, kteří ho kryli.

Trump požádal o minutu ticha za bývalého hasiče, který zahynul, když při střelbě chránil rodinu vlastním tělem. Přistoupil k uniformě přinesené pietně na pódium a políbil jeho hasičkou přilbu, čímž uctil jeho památku.

[chooze:article;value:565183]

​Kritiku Bidena samozřejmě nevynechal. "Je čas na změnu. Prostě nemůžeme vydržet další čtyři roky této vlády," řekl a nastínil své plány. Hodlá snížit inflaci, která pustoší příjmy pracujících, snížit úrokové sazby i náklady na energie. Pomoci má zvýšení těžby ropy.

Rovněž mluvil o zrušení daně ze spropitného. Slíbil, že ukončí ilegální imigraci uzavřením hranic a dokončením výstavby zdi na jižní hranici. Hovořil o snížení státního dluhu i daní. Na rozdíl od svých dřívějších vystoupení však Bidena v této souvislosti nejmenoval. Zmínil ho jen jednou, když mluvil o deseti nejhorších prezidentech Spojených států, kteří dle jeho slov dohromady nenapáchali tolik škody, jako jeho protikandidát.

Opřel se rovněž do demokratů, podle něj právě oni rozdělují společnost a pořádají proti němu hon na čarodějnice a zneužívají při tom soudní systém.

Polibek s Melanií

Ekologické projekty současné vlády označil Trump na zelený podvod, peníze hodlá přesměrovat na stavbu silnic, přehrad a mostů a ukončit podporu elektromobility.

"Naše planeta balancuje na pokraji třetí světové války," prohlásil v části věnované zahraniční politice. Podle svých slov ukončí válku mezi Ruskem a Ukrajinou i mezi Izraelem a Gazou. Neřekl však, jak to chce udělat. Také vyzval protivníky Spojených států, aby propustily Američany, kteří jsou držení jako rukojmí. Varoval, že jinak zaplatí "velkou cenu."

Donald Trump mluvil poklidně a když popisoval atentát, hovořil tlumeným hlasem. Oproti jeho dřívějším bouřlivým vystoupením je to změna, podotkla BBC. Měl před sebou čtecí zařízení, ale od připraveného projevu se několikrát odchýlil a improvizoval. Jeho vystoupení přihlížela manželka Melania, která se na akci před volbami objevila teprve potřetí. Na konci k němu přišla na pódium a políbili se. Připojil se k nim i zbytek rodiny.

Trumpův vybraný viceprezident James David Vance pronesl svůj první proslov. Chválil Trumpa a odkazoval na svůj původ (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.