Politická situace v Česku se mění. Do Sněmovny se mohou dostat noví hráči

Patnáct měsíců. Tolik času zbývá do voleb do Poslanecké sněmovny. Část vládních stran se nachází v krizi a průzkumy ukazují, že celá vládní koalice se potýká s velkou nedůvěrou občanů.

"Nejsou schopní absolutně dělat politiku pro lidi a je to na tom strašně, strašně vidět. Reálné mzdy se tady propadly nejvíc ze všech zemí EU. Inflace tady byla jedna z největších. Ta životní úroveň je nižší než při nástupu vlády," uvedla komentátorka Lenka Zlámalová.

Průzkumy pak ukazují, že dlouhodobě nejslabší stranou vládní koalice je KDU-ČSL. Lidovci by se samostatně do Poslanecké sněmovny neměli šanci dostat. "Je to cítit i na debatách uvnitř KDU-ČSL, kde už se několik měsíců hledá předseda, který by vystřídal Mariána Jurečku," pronesl politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:564506]

​Podobné problémy by podle politologů mohla brzy řešit i TOP 09 nebo nově SPD. "Zatímco se některým politickým stranám v průzkumech nedaří, nedávné evropské volby ukázaly, že některá nová politická uskupení, jako je Stačilo nebo Přísaha s Motoristy, mají potenciál se dostat i do českého parlamentu," upozornila Zlámalová.

"Motoristé teď budou mít velký úkol vybudovat krajskou strukturu, aby mohli vůbec mohli sestavit kandidátky do Poslanecké sněmovny," očekává politolog Milan Školník.

"Ta Macinkova a Šlachtova koalice, když bude dodržovat pravicový směr, který kdysi hlásala ODS Václava Klause, tak má velký potenciál deset, patnáct procent minimálně pro příští volby," předpovídá politolog Lukáš Valeš.

[chooze:article;value:557487]

​Ještě větší úspěch politologové a političtí komentátoři předpovídají koalici Stačilo a Kateřině Konečné (KSČM). "Kateřina Konečná je obrovský lídr, tygr doslova. Zároveň je to jedna z málo političek, které to politicky myslí a která je schopná strategického uvažování," vyjádřil se bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Už zářijové volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu by mohly napovědět, jak na tom jednotlivá politická uskupení budou, a pokud se někomu výrazně nezadaří, mohou mít vliv i na celostátní politiku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.