Policie už to nevydržela. Rozhodla se objasnit palčivé otázky o střelbě na FF

Policie České republiky se v pátek dopoledne opětovně vyjádřila ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ke které došlo 21. prosince 2023. Reaguje tak na nepřesnosti, které kolují ve veřejném prostoru. "Záměrně vybíráme ta témata, která jsou nejvíce diskutovaná, protože naším cílem je skutečně maximálně transparentně informovat média a veřejnost," uvedla.

Níže jsou rozebraná jednotlivá vyjádření policie. Celé obsáhlé prohlášení policie si můžete přečíst zde

Připravenost na útok proti měkkým cílům

Policie uvedla, že po útoku Anderse Breivika v Norsku v roce 2011 došlo ke zintenzivnění výcviku policistů proti aktivnímu střelci a ve spolupráci se zahraničními kolegy zavedli několik opatření včetně zřízení prvosledových hlídek, zajištění jejich nadstandardní výstroje a výzbroje nebo pravidelná cvičení a speciální výcviky.

[chooze:article;value:561175]

​"Připravit se na útok aktivního střelce a predikovat jej plnohodnotně nelze, můžeme však ujistit, že jsme skutečně výcvikově, materiálně i technicky na stejné úrovni (v mnoha případech dokonce vyšší) jako nejvyspělejší evropské státy," zdůraznil mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté věděli, co má střelec v plánu, a i přesto tomu nepřizpůsobili přijatá opatření

Proti tomuto tvrzení se policisté ostře ohradili. "Zasahující a vyšetřující policisté neměli žádnou informaci o tom, že by střelec plánoval či se aktivně připravoval na jakoukoliv masovou střelbu, a možná spojitost jeho osoby se skutky v Klánovickém lese a Hostouni proběhla skutečně až několik desítek minut před samotnou střelbou," sdělil Moravčík.

"Od té doby, co jsme obdrželi informace o tom, že by mohl být ozbrojený a tím pádem nebezpečný, jsme bezpečnostní opatření nastavili na naprosté maximum a počet nasazených policistů a techniky byl naprosto totožný, jaký by byl v případě pátrání vrahovi," doplnil.

[chooze:article;value:562318]

​​Policisté dále ujistili, že do pátrání po střelci nasadili policisty v takovém počtu, jaký odpovídal závažnosti situace. "Optikou tehdy dostupných informací nebyl prostor pro navýšení sil a prostředků – nasazeno bylo zkrátka maximum, co nasadit šlo," dodal mluvčí s tím, že pro zasahující policisty je mnohem důležitější informace, že je nebezpečný, než že je z něčeho podezřelý.

Úřední záznam ze zásahu navíc policisté sepsali až po tragické střelbě, tudíž v době, kdy už měli k dispozici více informací, než měli policisté před střelbou. "Nazývat osobu 'sebevrahem' v úředním záznamu, který píšu po masové střelbě, by byl skutečně projev mimořádného cynismu zapisujícího policisty," vysvětlil mluvčí.

"Plně si uvědomujeme, že pod tíhou všech zveřejněných informací může být pro veřejnost matoucí orientovat se v časové ose, ale rádi bychom všechny požádali o důvěru – řídící, vyšetřující i zasahující kolegové a kolegyně opravdu nepodcenili žádnou z tehdy dostupných informací a do pátrání nasadili maximální možné kapacity," uzavřel Moravčík toto téma.

Kamerové záznamy a jejich vyžádání hlídkou

"Prvosledová hlídka kamerový záznam nežádala, protože to není náplní její činnosti v takovýchto případech a požadavek směrem k Univerzitě Karlově zazněl až od dalších hlídek," sdělila policie. Prvosledová hlídka navíc nevěděla, v kolik hledaný muž do budovy přišel a ani co měl na sobě. "Ex post jsme dokonce zjistili, že hledaný muž byl na záznamu jen v řádu několika sekund a není mu téměř vidět do tváře," popsal mluvčí.

[chooze:article;value:563308]

​Kamerové záznamy navíc nebylo možné na vrátnici zpětně přehrát, to je možné v jiných prostorách fakulty. Navíc přehrát záznam zrychleně uměl pouze zaměstnanec, který tam nebyl. "Současnou optikou kamerové systémy na Filozofické fakultě UK nedosahují vysoké technické úrovně a tato slova potvrdila sama univerzita," doplnil.

Proč nebyl detekován rizikový nákup většího množství střeliva?

Podle policie je pojem "velké množství" zavádějící, jelikož lidé, kteří se věnují například sportovní střelbě, mohou běžně vystřílet 100 a více nábojů na jednom tréninku. Zároveň tito lidé často nenakupují pouze pro sebe, ale pro další střelce ze sportovních klubů či mysliveckých spolků.

Útočník, který střílel na filozofické fakultě, si střelivo nakoupil v celkovém počtu 4 200 kusů nábojů v rámci několika měsíců. Najednou nakoupil maximálně tisíc nábojů. "Česká legislativa navíc požaduje pouze registraci zbraní, nikoliv střeliva," dodal mluvčí.

"Z pohledu běžného uživatele tak můžeme říci, že nákupy v objemu, ve kterém je učinil střelec z Filozofické fakulty UK, nejsou nikterak výjimečné a nevybočují z běžných uživatelských standardů," uzavřel prohlášení mluvčí policie.

Generální inspekce bezpečnostních sborů nebude stíhat žádného z policistů kvůli střelbě na filozofické fakultě. Podívejte se na reportáž TV Nova ze začátku června:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.