Google pohřbil jednu verzi Androidu. Brzy bude prakticky nepoužitelná

Společnost Google v červenci ukončila podporu kdysi velmi populární verze operačního systému Android. Konkrétně jde o Android 5.0 a 5.1 s přezdívkou Lollipop, tedy lízátko. Na změnu upozornil web 9to5Google.

Tato kdysi velmi populární verze mobilního operačního systému vyšla v listopadu roku 2014 a brzy tak bude mít deset let. Přesto ale existují zařízení, která jej dodnes používají.

"Ukončujeme aktualizace služeb Google Play pro zařízení Android Lollipop, protože představují méně než 1 % aktivních zařízení Android," okomentovala toto rozhodnutí sama společnost Google.

"Zařízení se systémem Lollipop budou nadále fungovat, ale už nedostanou žádné nové funkce, důležité bezpečnostní aktualizace a nemusí být kompatibilní s některými aplikacemi. Důrazně doporučujeme uživatelům upgradovat na novější verze Androidu, aby získali nejnovější funkce a lepší zabezpečení," uvedla dále společnost.

[chooze:article;value:563436]

Jak ale dodává web Android Police, toto rozhodnutí znamená, že telefony vybavené tímto systémem budou brzy, kromě nejzákladnějších funkcí, jako je volání či psaní SMS, mnohdy prakticky nepoužitelné.

Ukončení podpory totiž znamená, že tato zařízení nemůžou stahovat data z virtuálního obchodu Google Play Store. S postupem času tak bude méně a méně aplikací na telefonu fungovat. Platí to především pro ty, které zprostředkovávají nějakou on-line službu a jsou pravidelně aktualizovány.

Aplikace budou zatím dál spolehlivě fungovat na verzích Android 6 a vyšších. I tu ale nejspíše brzy čeká konec. Momentálně nejpoužívanějšími verzemi systému jsou varianty 13, 12 a 11, které dnes používá asi 60 % uživatelů systému Android.

Nemáte v autě držák na telefon? Poradíme vám, jak snadno ho vyrobit:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.