Česko má 21 europoslanců. Jejich vliv v Evropském parlamentu je ale mizivý

Dvacet jedna. Tolik má Česká republika zástupců v Evropském parlamentu a řadí se tak mezi ty početněji zastoupené země. Jenže podle expertů zhruba 60 procent Čechů v europarlamentu ztratilo vliv tím, že se přidali k frakcím, se kterými ti nejsilnější jednat nebudou.

"Nám zůstává zhruba nějakých devět europoslanců a europoslankyň, které budou v takovém tom rozhodovacím mainstreamu. Devět europoslanců je skutečně málo a odpovídá to počtu europoslanců, například které má dvoumilionové Slovinsko nebo méně než dvoumilionové Lotyšsko," poznamenal výkonný ředitel institutu Europeum Martin Vokálek.

Největší máslo na hlavě má prý hnutí ANO, které odešlo z vlivné proevropské frakce Renew. A dalo se v rámci Patriotů pro Evropu dohromady například s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem. Tím se strana odstřihla od všech významných funkcí.

[chooze:article;value:564578]

​"Jedna věc jsou ty pozice ve vedení Evropského parlamentu a druhá věc ta reálná práce, omlouvám se, že to nazývám prostě pravými jmény," řekla europoslankyně Klára Dostálová (ANO).

Otázkou ale je, zdali s Patrioty pro Evropu bude chtít někdo jednat při hlasování. Ve frakci jsou kromě hnutí ANO také dva europoslanci za koalici Přísahy a Motoristů sobě. Filip Turek (Přísaha) byl na první schůzi Evropského parlamentu vylosován jako skrutátor hlasů při volbě předsedů Evropských institucí.

Podle zlých jazyků to byla jediná funkce, na kterou si během mandátu sáhne. "Myslím si, že to jsou trošku zvláštní poznámky od konkurence, která nemůže rozdýchat své debakly při volbách," prohlásil Turek.

Ani ti, co si v Evropském parlamentu našli vlivnější kamarády, předsednická jména nemají. Zabodovat ale mohou alespoň ve vedení výborů. "Právě proto, abyste mohli něčeho dosáhnout, tak pochopitelně potřebujete ty počty, potřebujete ty lidi, kteří vám to prohlasují," vysvětlil europoslanec Ondřej Krutílek (ODS).

V minulém volebním období měla Česká republika hned dva místopředsedy Evropského parlamentu – Ditu Charanzovou z hnutí ANO a Marcela Kolaju z Pirátů. Ten funkci po dvou letech opustil a pokračoval jako kvestor. Ani na tuto funkci ale Česko letos nedosáhlo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.