Tlak na Bidena je extrémní. Šíří se zprávy, že do konce týdne odstoupí z voleb

Joe Biden možná ještě tento týden oznámí konec své kandidatury. Podle zdrojů portálu Axios totiž mezi špičkami Demokratické strany, jejímž členem Biden je, panuje nespokojenost. Vrcholní demokraté tak na Bidena čím dál více tlačí, aby odstoupil.

Důvodem je především prezidentův zdravotní stav, kvůli kterému se řada politiků i voličů obává, že 81letý Biden další čtyři roky v úřadu nevydrží. To sráží jeho šance v boji s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Nad Bidenem Trump v tuto chvíli vede poměrem 45 ku 43 procentům hlasů, uvádí průzkum portálu The Hill.

[chooze:article;value:565347]

​Biden ve středu večer oznámil, že onemocněl covidem. V kombinaci s klesajícími preferencemi a vysokým tlakem i zevnitř Demokratické strany je pro něj tak obtížné pokračovat v kampani. O odstoupení Bidena údajně žádala i bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, podle které nemají demokraté s Bidenem v čele šanci na výhru.

Proti Bidenovi se dokonce obrátil i exprezident Barrack Obama, pro kterého Biden pracoval jako viceprezident. Podle portálu Washington Post Obama v soukromém rozhovoru zdůraznil, že se Biden musí rozhodnout sám, zároveň by ale měl zvážit své šance i svůj odkaz. Ten by totiž mohl ostudnou porážkou výrazně utrpět.

O tom, kdo by mohl Bidena ve velmi vyhrocených volbách nahradit, se zatím pouze spekuluje. Nejpravděpodobnější možností je jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, píše portál Guardian.

Demokraté v americkém Kongresu už na Bidena také vyvíjí tlak. Zhruba dvacet zastupitelů už veřejně vystoupilo se žádostí, aby Biden přenechal kandidaturu mladšímu kandidátovi. Stejně tak si podle nedávného průzkumu přibližně 70 procent voličů demokratů myslí, že Biden Trumpa nedokáže v listopadových volbách porazit.

Trump i Biden vyzývají ke klidu. Bývalý prezident plán své kampaně nemění:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.