Piráti požadují změnu u obalů alkoholu. Naivní, vysmívá se opoziční ANO

"Chceme povinné zavedení zdravotních varování na etiketách alkoholických nápojů, aby byl spotřebitel skutečně informovaný o rizicích," uvedli ve čtvrtek Piráti na síti X. O návrhu informovaly jejich zástupkyně Klára Kocmanová a Jana Michailidu.

"Dále považujeme za velmi důležité chránit děti a mladistvé před negativním dopadem reklam. Proto máme za to, že by měly být takové upoutávky z televize a rozhlasu mezi 6:00 a 20:00 vyřazeny," pokračovali Piráti.

[chooze:article;value:564081]

V České republice podle nich konzumuje alkohol rizikově nebo škodlivě 1,3 milionu lidí, což vede k šesti až sedmi tisícům úmrtím ročně. Odhady údajně naznačují, že celkové sociální náklady spojené s konzumací alkoholu dosahují 50 až 57 miliard korun ročně. Největší podíl těchto nákladů má připadat na zdravotní péči a ztráty na pracovním trhu.

Svůj návrh by chtěli prosadit ještě v současném volebním období, ideálně do konce tohoto roku. Chtějí si zajistit shodu ve vládní koalici, ale pokud se to nepodaří, podají údajně návrh i tak.

"Ministerstvo zdravotnictví zmíněný návrh Pirátské strany prozatím neobdrželo a v tuto chvíli ho tak nemůžeme blíže komentovat," uvedl na dotaz TN.cz k tématu mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Řežábek. Na dotazy redakce neodpověděli ani oslovení koaliční politici.

[chooze:article;value:563552]

"Alkohol škodí zdraví, proto určitě podpoříme všechny formy edukace a prevence," řekla pro TN.cz poslankyně hnutí SPD Karla Maříková. V opozici ale na tématu shoda nepanuje, poslankyně za ANO Jana Pastuchová je totiž skeptičtější.

"Trochu mi to zavání takovou tou naivní úřednickou představou, že když vyvěsím leták, tak mám hotovo. Nadměrná spotřeba alkoholu v Česku je reálný problém, ale opravdu si nemyslím, že varovné rámečky na obalech s alkoholickým nápojem jsou tím, které tento problém vyřeší," uvedla.

Na tabákových výrobcích se na podzim roku 2016 objevily kromě varování i odstrašující obrázky. Že by ale od té doby kuřáků ubylo, data nepotvrzují. Strmě navíc přibývá uživatelů nikotinových alternativ.

[chooze:poll;value:a7eee8c1beea1c00e46bc60249872e319b012bdb;layout:tn_nova]

Česko má problém s alkoholismem. K závislosti se blíží 1,5 milionu lidí (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.